“Popolno blokado Gaze prepoveduje mednarodno pravo”

Svet 10. Okt 202312:49 4 komentarji
Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je ostro obsodil uvajanje popoldne blokade, ki jo je za območje Gaze včeraj napovedal Izrael.

Popolno blokado območja Gaze, kakršno je po napadih gibanja Hamas naznanil Izrael, prepoveduje mednarodno pravo, je danes v izjavi poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Kot je zapisal, je treba spoštovati dostojanstvo in življenje ljudi, obe strani pa je pozval k umiritvi razmer, ki jih je primerjal s sodom smodnika.

“Mednarodno humanitarno pravo je jasno: obveznost stalno skrbeti za to, da se prizanese civilnemu prebivalstvu in objektom, velja, dokler trajajo napadi,” je zapisal Türk.

“Vzpostavitev blokade, ki ogroža življenje civilistov, tako da jim odreka za preživetje nujne življenjske potrebščine, je prepovedana v skladu z mednarodnim pravom,” je zatrdil. Vsakršna omejitev gibanja ljudi in blaga v okviru blokade mora biti upravičena z vojaško nujnostjo, sicer lahko pomeni kolektivno kaznovanje, je še poudaril.

Blokada, kakršno je napovedal Izrael, po njegovih besedah prinaša tveganje za dodatno poslabšanje humanitarnih razmer in stanja človekovih pravic na območju Gaze, vključno z zmožnostjo delovanja vse bolj obremenjenih zdravstvenih ustanov.

Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Popolno blokado območja Gaze, v okviru katere naj bi tamkajšnjim prebivalcem prekinili dostop do elektrike, vode in hrane, je v ponedeljek naznanil izraelski obrambni minister Joav Galant.

Izrael se je s tem odzval na nepričakovan in silovit napad islamističnega gibanja Hamas minuli konec tedna, v katerem je bilo ubitih več kot 900 Izraelcev. Obenem nadaljuje zračno obstreljevanje Gaze, kjer so doslej našteli več kot 700 smrtnih žrtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje