Posebna vrsta rakov skoraj izginila iz voda okoli Aljaske

Svet 16. Okt 202218:48 0 komentarjev
lov na rake, Aljaska
PROFIMEDIA

Z Aljaske poročajo, da naj bi se tamkajšnja populacija posebne vrste rakov, poznanih pod imenom snežni morski pajki, v zadnjih treh letih zmanjšala za osemkrat. Zaradi tega je letos lov na to vrsto rakov, ki so izjemno cenjeni v kulinariki, prepovedan, poroča CNN. Kaj je privedlo do tako drastičnega upada?

V vodah okoli Aljaske je letos lov na posebno vrsto rakov, poznanih pod imenom snežni morski pajki, prvič popolnoma prepovedan. Kot sta namreč prejšnji teden objavila tamkajšnji odbor za ribištvo in svet za upravljanje ribištva v Severnem Pacifiku, je populacija snežnih morskih pajkov v Beringovem morju padla pod dovoljeno mejo za začetek lova. Že drugo leto zapored pa bo prepovedan tudi lov na rdeče kraljeve rakovice v Bristolskem zalivu, so sporočile agencije.

Številke, ki stojijo za odločitvijo, so šokantne. Populacija snežnih morskih pajkov se je zmanjšala s približno 8 milijard leta 2018 na zgolj 1 milijardo leta 2021, je za CNN dejal raziskovalec z aljaškega oddelka za ribe in divjad Benjamin Daly. “V Beringovem morju se snežnih morskih pajkov za komercialne potrebe ulovi daleč največ izmed vseh vrst rakov,” je za CNN dejal Daly.

Lov na rake in z njim povezane dejavnosti gospodarstvu na Aljaski prinesejo več kot 200 milijonov dolarjev, je v poročilu zapisal aljaški inštitut za trženje morske hrane. Vsi na Aljaski ulovljeni rdeči kraljevi raki, snežni morski pajki ter še nekatere druge vrste rakov na svetovni ravni predstavljajo 6 odstotkov celotnega ulova teh vrst, še piše v poročilu.

Omenjene vrste rakovic so izjemno cenjene v kulinariki in lahko v restavracijah dosegajo cene tudi po več sto evrov, piše Washington Post. Prav zato je ta panoga glavni vir prihodka za mnoge, s prepovedjo in upadanjem populacije pa bi lahko številna družinska podjetja, ki se z lovom na rakovice ukvarjajo že generacije, propadla, še piše Washington Post.

Pristojni so kot razlog za prepoved navedli prekomeren lov na rakovice. Koordinator za upravljanje ribištva pri državnem oddelku za ribe in divjad Mark Stichert je za CNN dejal, da se iz oceanov izlovi več rakovic, kot bi jih bilo mogoče naravno nadomestiti. Kot je pojasnil, so v raziskavi, izvedeni med letoma 2021 in 2022, odkrili, da je populacija odraslih samcev snežnih morskih pajkov upadla za približno 40 odstotkov. “To je strašljiva številka,” je dejal Stichert.

lov na rake, Aljaska
PROFIMEDIA

Vendar glavni krivec za tako drastičen upad populacije rakovic v Beringovem morju ni prekomeren lov meni Michael Litzow, ki vodi laboratorij pri centru za raziskovanje ribištva v aljaškem mestu Kodiak. “Pri alarmantnem izginotju rakovic so pomembno vlogo odigrale podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek,” je dejal za CNN. Kot je pojasnil, snežne morske pajke najdemo pretežno v mrzlih vodah, kjer je temperatura vode pod dvema stopinjama Celzija. S segrevanjem oceanov in taljenjem ledu, postaja morje okoli Aljaske negostoljubno za te vrste rakov, je sklenil Litzow.

Znanstveniki sicer ugotavljajo, da se je podnebje v bližini okoli Arktike segrelo štirikrat hitreje kot preostali deli planeta. Podnebne spremembe so povzročile hitro taljenje morskega ledu, zlasti v Beringovem morju na Aljaski, kar pa je globalno segrevanje posledično le še ojačalo.

“Prepoved lova na te rakovice in nadaljevanje raziskav sta na tej točki glavna ukrepa za obnovitev populacije,” je za CNN povedal biolog Ethan Nichols. Da je obnova populacije v prihodnje možna, meni tudi Mark Stichert, ki je opozoril, da so v populaciji zaznali nove snežne morske pajke. “Vendar pa bo trajalo še vsaj tri do štiri leta, preden bodo ti dosegli zrelostno dobo in prispevali k nadaljnji rasti populacije,” je sklenil Stichert.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!