Požari, ki divjajo po Grčiji, bodo uničili več kot 150.000 hektarjev površin

Svet 31. Avg 202314:38 0 komentarjev
Požari bodo uničili več kot 150.000 hektarjev površin
Požari v Grčiji bodo uničili več kot 150.000 hektarjev površin. (Foto: PROFIMEDIA)

Požari, ki to poletje divjajo po Grčiji, bodo uničili več kot 150.000 hektarjev površin, je danes v parlamentu ocenil grški premier Kiriakos Micotakis. Velik del gre pripisati ognjenim zubljem, ki se že 13 dni širijo na območju nacionalnega parka Dadia na severu države, je dejal in razsežnost požarov znova pripisal zlasti podnebnim spremembam.

Požar na severu države je Evropska komisija nedavno označila za največjega doslej zabeleženega v EU, glede na zadnje podatke pa je uničil že več kot 80.000 hektarjev površin. Premier Kiriakos Micotakis pričakuje, da bo skupna površina uničenih območij presegla 150.000 hektarjev.

V luči kritike leve opozicije je premier iz vrst konservativcev ognjeno stihijo pripisal posledicam podnebnih sprememb. Podnebna kriza je po njegovih besedah pridobila tolikšne razsežnosti, da je z doslej obstoječimi državnimi strukturami boj proti požarom vse težji.

Izpostavil je še dolgotrajno sušo, ki je julija prizadela državo in ji je sledil suh in vroč veter. Kot je dejal, je bilo letošnje poletje najbolj vroče, najbolj suho in najbolj vetrovno od začetka meritev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požar na severovzhodu države blizu meje s Turčijo in na goratem ter težko dostopnem območju gori že 13. dan. Minuli teden je terjal življenja 20 ljudi, večinoma migrantov. Povzročil naj bi tudi tako ekološko kot gospodarsko katastrofo na območju, ki je eno najrevnejših v državi.

Grški premier Kiriakos Micotakis.
Grški premier Kiriakos Micotakis. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!