Prebežniki 11 dni brez vednosti ladijske posadke potovali zgolj meter nad vodo

Svet 29. Nov 202219:42
nigerija, ladja, potniki
PROFIMEDIA

Trije moški so 11 dni preživeli na krmilu tankerja, ki je prevažal nafto iz Nigerije na Kanarske otoke. Brez vednosti posadke so prepotovali skoraj tri tisoč navtičnih milj. Po prihodu v prestolnico kanarskega otoka Gran Canaria so slepe potnike odpeljali v bolnišnico, poroča britanski BBC.

Kot poroča BBC, je španska obalna straža v prestolnici kanarskega otoka Gran Canaria odkrila tri potnike, ki so se brez vednosti posadke na ladji 11 dni prevažali na njenem krmilnem sistemu. Na fotografiji, ki jo je objavila obalna straža, je mogoče videti tri moške sedeti na krmilu naftnega tankerja. Njihove noge so manj kot en meter nad vodno gladino.

prebežniki, tanker, ladja, nigerija
PROFIMEDIA

Ko je ladja prispela na svojo končno destinacijo v mesto Las Palmas na otoku Gran Canaria, so moške odpeljali v tamkajšnjo bolnišnico, kjer so jih oskrbeli zaradi zmerne dehidracije. Ali so na krmilu preživeli celotno potovanje, za zdaj še ni jasno, poroča BBC.

Malteški tanker Althini II je v Las Palmas v Gran Canarii izplul iz največjega nigerijskega mesta Lagos. Pot je po navedbah BBC dolga več kot 2.700 navtičnih milj.

To pa ni prvič, ko so slepe potnike našli na krmilu ladje, tj. na velikih, rezilu podobnih plavutih pod ladjo, ki se uporabljajo za usmerjanje ladje. 14-letnik, ki je leta 2020 prav tako potoval iz Lagosa v Gran Canario, je 15 dni preživel na krmilu ogromnega tankerja. Kot piše BBC, je bil ob prihodu na otok hospitaliziran, saj je med potjo pil zgolj slano vodo in izmenjaje z drugimi moškimi, s katerimi je potoval, spal v luknji nad krmilom.

“Bili smo zelo šibki. Nikoli si nisem predstavljal, da bo tako težko,” je takrat povedal za časopis El Pais.

Število prebežnikov iz zahodne Afrike na Kanarske otoke je v zadnjih letih po podatkih BBC skokovito naraslo. Pot je dolga, tvegana in smrtno nevarna. Leta 2021 so Združeni narodi na tej poti zabeležili 1.126 smrti.

slepi potnik, ladja, tanker, nigerija
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.