Predsednik Pahor ob zadnjem obisku v Rimu o preseganju bremen skupne preteklosti

Slovenija 05. Dec 202207:09 > 17:08 0 komentarjev
Mattarella, Pahor
PROFIMEDIA

Predsednik republike Borut Pahor se je danes mudil v Rimu, kjer ga je na poslovilnem delovnem kosilu gostil italijanski predsednik Sergio Mattarella. To je bilo njuno zadnje srečanje, preden bo Pahorja tik pred božičem v predsedniški palači nasledila novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar.

Predsednika republike Boruta Pahorja je danes v Rimu na poslovilnem delovnem kosilu gostil italijanski predsednik Sergio Mattarella. Pahor je kolegu posebej izpostavil pomen skupnih aktivnosti za preseganje bremen skupne preteklosti, med drugim vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti ter skupni poklon žrtvam pri Bazovici.

S predsednikom Mattarello je Pahor med svojima mandatoma vzdrževal reden dialog in z njim ustvaril dediščino dobrega sosedstva, so sporočili iz urada predsednika. Italijanskemu kolegu se je zahvalil za odlično sodelovanje in njegovo iskreno prizadevanje za krepitev prijateljskih odnosov med narodoma in državama.

“Verjetno bi moral čutiti eno veliko žalost, pa je ne. V mojem srcu vlada ena velika radost, ker sva v času najinega mandata kot dva predsednika in dva prijatelja storila veliko dobrega za dvostranske odnose med državama, ampak še več za prijateljske odnose med dvema narodoma, in to postavila v evropski kontekst,” je v izjavi dejal slovenski predsednik.

Dodal je, da ničesar ne obžaluje, temveč z zadoščenjem gleda na doseženo. Izrazil je tudi upanje, da bosta Mattarella in njegova naslednica Nataša Pirc Musar z dobrimi odnosi nadaljevala.

“Verjamem, da se bosta prijateljstvo in sodelovanje nadaljevala tudi z novo slovensko predsednico, ki jo bom, upam, čim prej srečal,” je dejal Mattarella, ki je v izjavi prav tako izpostavil osebno prijateljstvo s Pahorjem. Dejal je, da sta skupaj prehodila dolgo pot sodelovanja, sprave in prijateljstva med Slovenijo in Italijo.

V luči tega je Pahor med obiskom posebej izpostavil skupne aktivnosti z Mattarello, ki so bile usmerjene v preseganje nekaterih bremen skupne preteklosti Slovencev in Italijanov. Njune odnose je posebej obeležil 13. julija 2020, ko sta prisostvovala podpisu memoranduma o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. Poleg tega je Pahor kot prelomen izpostavil tudi skupni poklon na bazoviški fojbi in pri spomeniku slovenskim žrtvam fašizma.

Slovenski predsednik je Mattarello spomnil tudi na udeležbo obeh na slovesnosti ob odkritju spomenika padlim v prvi svetovni vojni v Doberdobu oktobra 2016. Z obiskom Nove Gorice in Gorice oktobra 2021 ter z odločitvijo o sopokroviteljstvu projekta Evropska prestolnica kulture 2025 pa sta oba predsednika izrazila pomembno spodbudo temu projektu, še piše v sporočilu.

Pahor se je sicer z italijanskima predsednikoma Mattarello in njegovim predhodnikom Georgiom Napolitanom v Sloveniji, v Italiji ali v tujini na dvostranskih srečanjih začasa svojih dveh mandatov srečal devetnajstkrat. Od tega je sam Italijo obiskal osemkrat, italijanska predsednika pa sta se v Sloveniji mudila šestkrat.

Pahor, ki zaključuje drugi predsedniški mandat, je bil v soboto na obisku pri Slovencih v Trstu, v petek pa je v Trentu prejel nagrado Alcide De Gasperi za dosežke na področju izgradnje Evrope. V četrtek in petek bo na uradnem obisku gostil avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna, na svojem zadnjem uradnem obisku pa je bil minuli ponedeljek na Hrvaškem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!