Predsedujoči COP28 zavrača očitke: To je nov poskus spodkopavanja našega dela

Svet 04. Dec 202315:55 0 komentarjev
Sultan al Džaber
Sultan al Džaber (Foto: PRODIMEDIA)

Minuli konec tedna je razburil posnetek predsedujočega podnebni konferenci COP28 Sultana al Džabera, ki je novembra na videokonferenci s predstavniki ZN dejal, da bi se svet brez fosilnih goriv vrnil v kameno dobo. Al Džaber, ki je sicer tudi vodja državne naftne družbe Združenih arabskih emiratov Adnoc, je kritike o zanemarjanju znanstvenih dokazov zavrnil. "Gre za ponavljajoče poskuse spodkopavanja dela predsedstva COP28," je ocenil.

Predsedujoči podnebni konferenci COP28 Sultan al Džaber je zavrnil kritike, da postavlja pod vprašaj znanstvene ugotovitve o opuščanju fosilnih goriv, ki jih je bil deležen minuli konec tedna glede tega. “Gre za ponavljajoče poskuse spodkopavanja dela predsedstva COP28,” je ocenil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je sredi težkih pogajanj o prihodnosti fosilnih goriv pred novinarji zagotovil al Džaber, ki je tudi vodja državne naftne družbe Združenih arabskih emiratov Adnoc, je vse, na čemer je delalo aktualno predsedstvo konference, osredotočeno na znanstvene dokaze. “Tu smo, ker zelo verjamemo in spoštujemo znanost,” je poudaril in dodal, da je vedno znova poudarjal, da je postopno zmanjševanje in opuščanje fosilnih goriv neizogibno.

Ob tem je opozoril, da je treba globalne emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšati za 43 odstotkov, kar je tudi del prizadevanj za dosego cilja omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven.

Al Džaber se je tako odzval na poročanje britanskega časnika Guardian, ki je v nedeljo objavil videoposnetek, ki prikazuje, kako se je novembra na videokonferenci s predstavniki ZN prepirljivo pogovarjal z nekdanjo irsko predsednico Mary Robinson. “Postopno zmanjševanje in opuščanje fosilnih goriv je po mojem mnenju neizogibno in nujno, vendar moramo biti pri tem realistični,” je dejal Džaber v videoposnetku, hkrati pa med drugim opozoril, da trajnostni družbenogospodarski razvoj brez uporabe fosilnih goriv za zdaj ni mogoč, saj da bi se svet brez fosilnih goriv vrnil v kameno dobo.

Opredelitev postopne opustitve fosilnih goriv je sicer ena od glavnih bitk pogajalcev na konferenci COP28 v Dubaju. Združeni narodi so v petek objavili tudi prvi osnutek, ki bi bil lahko podlaga zaključnemu dokumentu konference. Kot poročajo agencije, ta med drugim vključuje več možnosti obravnave vloge fosilnih goriv v prihodnosti.

Med njimi so tako zaveze o postopnem zmanjšanju kot tudi opustitvi uporabe fosilnih goriv ter potrojitvi zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2030.

Kot poroča AFP, pa so se pogajanja glede tega za zaprtimi vrati zapletla, saj si vse strani prizadevajo za svoje prioritete. Med današnjimi povzetki prvih nekaj dni pogovorov, objavljenimi na spletni strani COP28, pa je med drugim izpostavljeno, da je 22 voditeljev držav razpravljajo o postopnem zmanjševanju fosilnih goriv, brez omembe postopnega opuščanja. K slednjemu so sicer v petkovih in sobotnih govorih pozvali številni voditelji držav in vlad ter tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!