Predstavnik EU: Imamo rešitev za Beograd in Prištino

Svet 30. Sep 202113:19 > 15:01 0 komentarjev
Kosovo
Laura Hasani/REUTERS

Pogajanja, ki so potekala med Beogradom in Prištino ob napetostih zaradi spremenjenih pravil glede registrskih tablic za vozila, ki na Kosovo vstopajo iz Srbije, so bila po besedah predstavnika EU uspešna. "Imamo dogovor," je na Twitterju sporočil posebni predstavnik EU za dialog med Prištino in Beogradom Miroslav Lájčak.

Zadnji niz napetosti med Srbijo in Kosovom je sprožila odločitev Prištine, da morajo vozila s srbskimi registrskimi oznakami ob vstopu na Kosovo te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova – obratno namreč velja za voznike s kosovskimi tablicami, ki vstopajo v Srbijo.

Odločitvi Prištine so nasprotovali srbski prebivalci s severa Kosova, ki so blokirali prehoda Brnjak in Jarinje, kosovske oblasti pa so tja poslale posebne policijske enote. V Beogradu so ta teden vztrajali, da je odpoklic posebnih enot predpogoj za politični dialog med Beogradom in Prištino.

Trajno rešitev bo iskala delovna skupina

Srbski in kosovski pogajalci so se pod okriljem EU dogovorili, da se bodo v soboto kosovske posebne enote in srbski prebivalci, ki so postavili blokade, umaknili s prehodov Brnjak in Jarinje. Umik bodo spremljali pripadniki Natove misije Kfor, ki bodo nato za dva prevzeli nadzor nad prehodoma, je razvidno iz dokumenta, ki ga je na Twitterju delil Miroslav Lájčak.

Medtem ko sta se sodeč po objavljenem dokumentu strani dogovorili o začasnem režimu registrskih tablic, sta se prav tako zavezali, da bosta v sklopu delovne skupine pod okriljem EU iskali trajno rešitev vprašanja. Prvič se bo skupina sestala 21. oktobra v Bruslju, v pol leta pa bo predvidoma predstavila svoje predloge.

“Sodelovanje je edina pot naprej”

Predsednica Evropske komisije se po obisku Kosova danes mudi v Srbiji, kjer je po srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem pozvala k iskanju trajnostne rešitve glede razmer na Kosovu. “Sodelovanje je edina pot naprej,” je tvitnila, podobno kot v sredo po obisku v Kosovu.

Vučić je danes povedal, da je zadovoljen z vloženim trudom in dosežkom. “Mislim, da smo dosegli nekakšno kompromisno rešitev, s katero sem zadovoljen in se mi zdi pomembna za našo stran,” je dejal. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!