Presenečenje na Otoku: David Cameron se v politiko vrača skozi velika vrata

Svet 13. Nov 202311:33 > 14:13 1 komentar
David Cameron
David Cameron (Foto: Suzanne Plunkett/REUTERS)

Britanski premier Rishi Sunak je presenetil z izbiro novega ministra za zunanje zadeve – to funkcijo bo namreč opravljal kar nekdanji premier David Cameron.

Nekdanji premier David Cameron na začudenje mnogih znova zavzema pomembno mesto v britanski politiki. Sedanji premier Rishi Sunak ga je namreč imenoval za zunanjega ministra, na položaju pa bo nasledil Jamesa Cleverlyja, poroča britanski BBC. Cameron ni član britanskega parlamenta, naj ne bi smel biti član britanske vlade. A z Downing Streeta so danes sporočili, da bo Cameron postal dosmrtni član lordske zbornice – neizvoljenega zgornjega doma britanskega parlamenta – in bo tako bo lahko sodeloval v vladi.

57-letni Cameron je britansko vlado vodil med letoma 2010 in 2016. Odstopil je po referendumu, na katerem so Britanci glasovali za brexit. Pred vrnitvijo v sam vrh britanske politike je v zadnjih letih pisal spomine in deloval v poslovnem svetu.

Cameron je svoje imenovanje na ministrsko funkcijo komentiral v daljšem zapisu na družbenem omrežju X. Med drugim je poudaril, da zadnjih sedem let ni deloval v političnem ospredju, a upa, da mu bosta izkušnja 11-letnega vodenja Konservativne stranke in šest let na premierskem stolčku pomagala, da bo premierja Sunaka lahko podprl v “izzivih”. Ocenil je še, da je Rishi Sunak “vpliven in sposoben” premier, ki “zgledno vodi v težkem času”, čeprav se kdaj ni strinjal z njegovimi “individualnimi izbirami”.

“Želim mu pomagati pri zagotavljanju varnosti in uspešnosti, ki ju naša država potrebuje,” je prav tako poudaril.

Cameronu je za imenovanje na funkcijo zunanjega ministra na družbenem omrežju X že čestitala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki je med drugim zapisala tudi, da se veseli sodelovanja v sklopu Varnostnega sveta Združenih narodov. Slovenija bo za obdobje dveh let nestalna članica v Varnostnem svetu postala januarja, Velika Britanija pa je ena od petih stalnih članic.

James Cleverly se z zunanjega ministrstva seli na notranje, kjer bo nasledil Suello Braverman. O njeni prihodnosti na ministrskem stolčku se je špekuliralo več dni, povod za to pa je kritika, ki jo je izrazila v (od vlade neodobrenem) članku. V njem je policiji očitala pristranskost do levičarjev, članek pa je povzročil napetosti pred minulim vikendom protestov zaradi vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi, ki so sovpadali s slovesnostmi ob dnevu premirja, s katerim se na Otoku spominjajo konca prve svetovne vojne.

Suella Braverman
Suella Braverman (Foto: Toby Melville/REUTERS)

Braverman je tudi sicer ves čas svojega mandata na Otoku vzbujala polemike s trdimi stališči zlasti do priseljevanja, poleg tega pa se je tudi redno spuščala v vprašanja tako imenovane kulturne vojne.

Ob odhodu je dejala, da je bilo služenje na funkciji notranje ministrice “največji privilegij”, še navaja BBC.

Premier Sunak sicer izvaja obsežnejše preoblikovanje vlade pred splošnimi volitvami prihodnje leto, o vseh spremembah pa naj bi javnost obvestil v kratkem. Že ves dan si sicer kljuko Downing Streeta 10 podajajo številni britanski politiki, med njimi je večina dobila nove zadolžitve v vladi. Ministrica za okolje Therese Coffey je tako premierju podala odstop, na položaju jo bo nasledil dosedanji minister za zdravje Steve Barclay. Na njegov položaj je Sunak že imenoval Victorio Atkins. Premier je danes zamenjal tudi več državnih sekretarjev. Po poročanju BBC je sicer ob vseh kadrovskih menjavah v britanski vladi že potrjeno tudi, da bo Jeremy Hunt ostal finančni minister.

Napovedi konservativcem, ki v javnomnenjskih anketah zaostajajo za opozicijskimi laburisti, na prihodnjih volitvah kažejo poraz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje