Presenečenje: Schmidt je kljub Dodikovim grožnjam odšel v Republiko Srbsko

Svet 17. Sep 202321:14 3 komentarji
Christian Schmidt
OHR BiH/X

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt je kljub grožnjam in potem ko je bil en obisk že odpovedan, vseeno odšel v Banjaluko in se srečal s tamkajšnjim škofom Franjom Komarico. Pred tem je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik Schmidtu zagrozil, da ga bo policija aretirala, če bo prišel na ozemlje te bosansko-hercegovske entitete.

Kot so sporočili iz pisarne visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH (OHR) Christiana Schmidta, sta se z banjaluškim katoliškim škofom Franjom Komarico pogovarjala o pravnih in političnih vprašanjih o projektu širjenja kapacitet Hiše srečanj in Evropskega centra za mir in sodelovanje “Marija Zvijezda”.

“Strinjali smo se, da je treba nujno poskrbeti za mlajšo generacijo v BiH. To so Evropejci v Evropi, predani skupnim evropskim vrednotam strpnosti, spoštovanja in iskrenega sodelovanja, ne enoumju,” je dejal Schmidt in poudaril, da je v službi za vse državljane Republike Srbske in BiH.

Spomnimo, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini naj bi odpotoval v Banjaluko na srečanje s podpredsednikom Republike Srbske Ćamilom Durakovićem, ki pa je obisk po napovedi, da mu ne bodo dovolili vstopa v poslopje institucij entitete RS, odpovedal. Iz urada visokega predstavnika pa so sporočili, da napovedani obisk visokega predstavnika v Banjaluki ni dokončno dorečen. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je sicer svoje prvotne grožnje, da bodo Schmidta celo izgnali iz entitete, kasneje nekoliko omili.

“Visoki predstavnik se je zavestno odločil, da ne bo sodeloval v zrežirani gledališki igri, pri čemer je upošteval interese vseh državljanov BiH. Visoki predstavnik še naprej opravlja svoj mandat na celotnem ozemlju Bosne in Hercegovine, kot to določa Daytonski mirovni sporazum,” so sporočili iz njegovega urada.

“Z barikadami so poskušali preprečiti moj prihod”

Kot gost v oddaji Pressing na televiziji N1 Sarajevo je Schmidt dejal, da so bile postavljene barikade, ki bi preprečile njegov prihod.

“Barikade so bile postavljene, da bi preprečile moj prihod. Zakaj bi bile sicer ulice zaprte?  Glasbeni festival poteka šele v petek. Ali so se nanj pripravljali že dneve vnaprej ali pa so skušali preprečiti moj prihod,” je Schmidt dejal v oddaji.

“Predstavljajte si, da bi se zgodil napad name ali da bi mi onemogočili vstop v stavbo ter da bi bilo to posneto na kamerah. Mislite, da bi bil kdo v Evropi vesel tega, morda le v Moskvi,” je še dodal Schmidt. Kot je še zaključil, bi nastala krizna situacija, BiH pa bi bila še bolj oddaljena od Evrope. “Ravnal sem modro,” je še poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje