Visoka napetost: “Ne bom sodeloval v zrežirani gledališki igri”

Svet 12. Sep 202315:48 1 komentar
Christian Schmidt in Milorad Dodik (Foto: PROFIMEDIA/N1)

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt danes vendarle ni obiskal Republike Srbske, čeprav so ga nekateri tam pričakovali. Politične napetosti vseeno ostajajo visoke; iz Republike Srbske med drugim prihaja grožnja, da bi lahko zaposleni zapustili bosanske institucije.

V Bosni in Hercegovini so te dni oči zopet uprte v predsednika Republike Srbske Milorada Dodika in visokega predstavnika mednarodne skupnosti, “varuha” daytonskega mira v tej državi, Christiana Schmidta.

Potem ko je včeraj državno tožilstvo vložilo obtožnico zoper Dodika zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika v BiH, je bilo predvideno, da bo Schmidt danes navkljub Dodikovim svarilom in možnosti prijetja obiskal Republiko Srbsko, kjer naj bi se sestal z opozicijskimi voditelji ter predstavniki Hrvatov in Bošnjakov v tej entiteti. V zelo napetih razmerah, ki bi lahko še dodatno eskalirale, pa si je visoki predstavnik očitno premislil in načrtovanega obiska ni uresničil.

Iz urada visokega predstavnika so prek Twitterja sporočili, da današnje srečanje pravzaprav ni bilo “dokončno potrjeno” ter da se je visoki predstavnik načrtno odločil, da ne bo sodeloval v “zrežirani gledališki igri”.

Že pred objavo pojasnila pa je odpoved obiska na novinarski konferenci komentiral Dodik, ki je izjavil, da je Schmidt očitno dojel, da v Republiki Srbski ni dobrodošel.

Opozicijski voditelji so po poročanju bosanskih medijev sestanek s Schmidtom zavrnili, enako tudi podpredsednik Republike Srbske iz HDZ Davor Pranjić.

Ne glede na odpovedan sestanek pa je visokega predstavnika v svojem kabinetu, kot je napovedal, vseeno čakal podpredsednik Republike Srbske Ćamil Duraković. Duraković, ki je predstavnik Bošnjakov in ga je odpoved sestanka po lastnih besedah zelo razočarala, je danes med drugim sporočil: “Jaz in narod, ki ga predstavljam v Republiki Srbski, ki je konstitutiven, nimamo istega mišljenja kot predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, saj Schmidta priznavamo.” Kot so kasneje sporočili iz Schmidtove pisarne, sta se visoki predstavnik in Duraković dogovorila, da se bosta kmalu sestala.

Ćamil Duraković
Ćamil Duraković (Foto: N1)

Odpoved današnjega Schmidtovega obiska je torej sledila grožnjam Dodika, ki je prejšnji teden napovedal, da bodo Schmidta v primeru, da pride v Republiko Srbsko, izgnali, ter prepovedi sestankovanja s Schmidtom v prostorih institucij predsednika Republike Srbske. Dodikov odnos s Schmidtom se je sicer še posebej zaostril to poletje, ko je Schmidt razveljavil dve odločitvi, ki so jih sprejele oblasti v Republiki Srbski: o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišča BiH in odločitev visokega predstavnika.

Poleg tega je, spomnimo, Schmidt uvedel tudi spremembe kazenskega zakonika, po katerih so kršitve ustavne ureditve obravnavane kot kaznive. Za tem je bila zoper Dodika in direktorja uradnega lista Republike Srbske Miloša Lukića vložena že omenjena obtožnica. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do pet let zapora.

Dodik je na današnji novinarski konferenci sicer povedal, da se mu ne bo problem pojaviti pred sodiščem BiH, na spletni strani navaja Radio Slobodna Evropa.

Milorad Dodik
Milorad Dodik na današnji novinarski konferenci (Foto: N1)

Kaj bi lahko sledilo?

Ob vsem nikakor ne kaže, da se bodo politično razgrete razmere v BiH kmalu umirile. Kot poroča N1 Sarajevo, bi lahko politiki iz Republike Srbske zapustili svoja mesta v bosanskih institucijah. Po besedah namestnika predsedujočega svetu ministrov BiH Staša Košarca so namreč zaposleni iz Republike Srbske, ki delajo na svetu ministrov in agencijah, zvesti entiteti in so pripravljeni zapustiti institucije, če se bodo “nadaljevale Schmidtove provokacije”.

Košarac je prav tako sodni proces zoper Dodika označil za “političnega” ter komentiral, da je vzrok za vse težave Schmidt, ki da je bil imenovan nezakonito – ob zadržkih Rusije in Kitajske ga v Varnostnem svetu ZN namreč niso potrdili za visokega predstavnika. Dodik je, tako Srpskainfo.com, prav tako za jutrišnji dan sklical sestanek predstavnikov institucij Republike Srbske, vodij strank in srbskih predstavnikov v institucijah BiH.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje