Pridržani štirje policisti, osumljeni streljanja na kosovskega Srba

Svet 12. Apr 202311:25 0 komentarjev
Kosovo
Profimedia

Streljanja na kosovskega Srba na eni od nadzornih točk na severu Kosova so osumljeni štirje policisti. Te je kosovska policija, ki je sicer vpletenost najprej zanikala, suspendirala in pridržala.

Kosovska policija je pridržala štiri policiste, ki so osumljeni vpletenosti v streljanje na kosovskega Srba na eni od nadzornih točk posebne enote kosovske policije na severu države, je sinoči potrdil notranji minister Xhelal Svecla. Tri od njih sumijo, da niso prijavili kaznivega dejanja, enega pa tudi poskusa uboja, poročajo tamkajšnji mediji.

Policisti so na kosovskega Srba streljali v ponedeljek zvečer na mostu Bistrica pri Zvečanu, kjer so decembra lani namestili posebne enote kosovske policije. Med streljanjem so ga ranili.

Po trditvah notranjega ministra je na njegov avto streljal eden od policistov, potem ko ni hotel ustaviti.

“Voznik se, potem ko mu je policist dal znak, naj ustavi, ni ustavil, ampak je nadaljeval vožnjo v smeri Zvečana. Potem je policijski uslužbenec s pištolo streljal proti avtu, pri čemer je ranil državljana M. J.,” je po poročanju kosovskega portala Kossev.info dejal Svecla.

Kosovska policija najprej zanikala vpletenost

Kosovska policija je v torek sprva zanikala vpletenost v streljanje, kasneje pa je to priznala in kot razlog za prvotni demanti navedla policistovo zanikanje dejanja, poroča kosovski portal Kosovo-online.com.

Iz kosovske policije so v torek zvečer nato sporočili, da so vse štiri policiste suspendirali in pridržali. Enega od njih sumijo kaznivega dejanja poskusa uboja in neprijave kaznivega dejanja, preostale tri pa neprijave kaznivega dejanja.

Zaskrbljenost zaradi incidenta sta izrazili tako Evropska unija kot ZDA. “Vse pristojne pravosodne institucije morajo zdaj hitro in temeljito preiskati primer in privesti odgovorne pred roko pravice,” je v torek predstavništvo EU v Prištini sporočilo na Twitterju.

Ameriški veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier pa je na Twitterju izrazil zaskrbljenost zaradi incidenta, prav tako “globoko zaskrbljenost” zaradi prvotnega zanikanja policije. “Vsi državljani morajo zaupati v preglednost kazenskega pregona in pravosodja. Podpora ZDA kosovskim pravosodnim institucijam spodbuja skupno vizijo demokratične in večetnične države. Odgovorni za kazniva dejanja morajo odgovarjati,” je dodal.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta minuli mesec v Ohridu dosegla dogovor o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama. Sporazuma nista podpisala, a je posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak poudaril, da je sporazum kljub temu obvezujoč, obe strani pa morata uresničiti vse točke iz dogovora. Ta med drugim določa, da Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v nobeni od mednarodnih organizacij, Kosovo pa bo začelo uresničevati dogovor o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!