Prigožin želi predati položaje v Bahmutu, prevzele bi jih lahko čečenske sile

Svet 06. Maj 202318:30 0 komentarjev
Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin želi svoje položaje v ukrajinskem mestu Bahmut predati čečenskim silam. Pred tem je zagrozil z umikom zaradi pomankanja streliva. Med tem sta Ukrajina in Rusija izvedli izmenjavo zapornikov.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zaprosil Moskvo, naj mu dovoli, da čečenskemu voditelju Ramzanu Kadirovu preda svoje položaje v ukrajinskem mestu Bahmut. Do njegove prošnje prihaja le dan po tem, ko je zagrozil, da bo do srede zaradi pomanjkanja streliva umaknil svoje sile iz Bahmuta.

“Prosim vas, da do 10. maja izdate ukaz o prenosu položajev paravojaških enot Wagnerja v Bahmutu in njegovem obrobju na enote bataljona Ahmat,” je v pismu ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju zapisal Prigožin. Kadirov je sicer pred tem dejal, da bi lahko možje iz njegove bojne enote Ahmat prevzeli položaje v Bahmutu.

Prigožin je v petek zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Opozoril je, da njegovim borcem grozi nesmiselna smrt, za pomanjkanje streliva pa je obtožil Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

bitka za Bahmut
PROFIMEDIA

V Kijevu medtem ne opažajo znakov skorajšnjega umika sil Wagnerja iz Bahmuta. “Te izjave so bile dane v luči dejstva, da ne bodo mogli izpolniti obljube o zavzetju Bahmuta do 9. maja,” je dejal predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Černjak. Prepričan je, da je Prigožin skušal z izjavami zgolj prevaliti odgovornost na druge.

Prigožin je sicer že konec aprila ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti. V preteklih mesecih je večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Nedavno je dejal tudi, da je po njegovem mnenju Ukrajina že pripravljena na pričakovano protiofenzivo, in namignil, da bi se ta lahko začela do 15. maja.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Državi izvedli neuravnoteženo izmenjavo ujetnikov

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so bili trije piloti ruskih zračnih sil izpuščeni po “težkem pogajalskem procesu”, iz Kijeva pa so sporočili, da je bilo v zameno iz ruskega ujetništva izpuščenih 45 ujetnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šlo je za 42 moških in tri ženske, ki so branili ukrajinsko mesto Mariupol do njegovega končnega zavzetja lani spomladi, je na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Ta izmenjava ujetnikov se nekoliko razlikuje od številnih predhodnih, ki sta jih od začetka vojne izvedli Rusija in Ukrajina, saj je bilo število izmenjanih Rusov in Ukrajincev običajno približno enako.

bitka za Bahmut
PROFIMEDIA

Ukrajina trdi, da je sestrelila rusko hipersonično raketo kinžal

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da jim je med valom ruskih zračnih napadov v četrtek prvič uspelo sestreliti rusko hipersonično raketo kinžal. Raketo naj bi ukrajinske letalske sile sestrelile s pomočjo ameriškega sistema zračne obrambe patriot.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rakete kinžal predstavil leta 2018 in jih označil za “idealno orožje”. Dosežejo namreč lahko desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izredno težko prestreže.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!