Princ Charles naj bi prejel donacijo v vrednosti enega milijona evrov

Magazin 26. Jun 202214:40 1 komentar
Princ Charles
Peter Cziborra/REUTERS

Princ Charles naj bi po poročanju britanskega časopisa prejel skupno tri milijone evrov donacij od bivšega katarskega predsednika vlade. Denar je bil pravilno predan eni od prinčevih dobrodelnih organizacij, ki pa jo zaradi suma na sprejemanje donacij v zameno za usluge preiskuje londonska policija.

Po poročanju The Sunday Times naj bi princ Charles od bivšega katarskega premierja sprejel kovček, v katerem je bil en milijon evrov v gotovini. Šlo naj bi za eno od treh donacij od katarskega šejka Hamada bin Jassima v skupni vrednosti treh milijonov evrov.

Iz prinčeve rezidence so sporočili, da so bile vse donacije takoj predane eni od prinčevih dobrodelnih organizacij in da so bili upoštevani vsi pravilni postopki. Suma na to, da bi bile donacije nezakonite, po navedbah BBC ni.

Po poročanju Sunday Times je valižanski princ donacije od bivšega katarskega predsednika vlade prejel v živo med letoma 2011 in 2015.

Sredstva je prejel Dobrodelni sklad valižanskega princa, ki nudi finančno podporo na področjih ohranjanja naravne in kulturne dediščine, izobrazbe, zdravja in družbene vključenosti.

Donacije v zameno za državljanstvo in nazive

Po poročanju BBC so bile donacije princu Charlesu v zadnjih nekaj mesecih pod drobnogledom, saj so v javnost pricurljale obtožbe, da naj bi eden od savdskih donatorjev z donacijo lažje dobil britansko državljanstvo. Zaradi obtožb fundacijo preiskuje tudi londonska metropolitanska policija. Princ Charles za kakršne koli sporne donacije naj ne bi vedel.

Preiskava iz leta 2022 je ugotovila, da je milijarder in poslovnež Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz za to, da bi prejel Red britanskega imperija, zares sodeloval z dobrodelno organizacijo. Njen takratni direktor Michael Fawcett je zato tudi odstopil s položaja, poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje