Princ Harry na obisku v Londonu zaman čakal svojega očeta in brata

Magazin 09. Maj 202410:53 3 komentarji
princ Harry
Foto: PROFIMEDIA

Po slabih treh mesecih se je princ Harry znova vrnil v domovino, kjer pa je zaman čakal topel stisk roke očeta Karla III. in brata princa Williama. Na dogodku, ki ima posebno mesto v prinčevem srcu, so mu tokrat ob strani stali le sorodniki po mamini strani.

Te dni se princ Harry, ki je svoj novi dom našel čez lužo, mudi na britanskem otočju. Harry se je po slabih treh mesecih vrnil v domovino ob deseti obletnici mednarodne športne prireditve Invictus Games, ki jo je tudi sam pomagal ustanoviti.

Več kot o sami vsebini slovesnega dogodka se te dni po otočju šušlja o tem, kdo se je udeležil zahvalne maše ob deseti obletnici, ali bolje rečeno, kdo se je ni udeležil.

Zahvalna maša v čast športnega dogodka je potekala v cerkvi svetega Pavla, kjer so se pred dobrimi tremi desetletji poročili Harryjevi starši. Harry se je tokrat po cerkvenem hodniku sprehodil sam, njegova žena Meghan je namreč ostala v Kaliforniji z njunima otrokoma. Se je pa na poti do svojega sedeža ustavil pri mlajšem bratu princese Diane Earlu Spencerju in sestri lady Jane Fellowes. Srečanje s teto in stricem je Harryju narisal nasmeh na obraz. Stisnil je njuno dlan in ju tesno objel.

Kako tudi ne, ko pa sta bila najbližja člana njegove družine, ki sta se udeležila dogodka, ki je Harryju sicer zelo pri srcu. O očetu kralju Karlu III. in bratu princu Williamu ni bilo ne duha ne sluha. Po vseh trenjih v kraljevi družini v zadnjih letih je to dejstvo le še prililo olje na ogenj. Zakaj se kralj Karel III. in princ William nista udeležila slovesnosti, na katero sta bila povabljena? Številni so ugibali, ali je to le še en dokaz, da so vezi med Harryjem in kraljevo družino vse bolj krhke.

Vojvoda je očeta nazadnje videl februarja, kmalu po tem, ko je kralj razkril, da se zdravi za rakom. Kralj se še vedno zdravi, vendar pa se je že vrnil k nekaterim javnim dolžnostim. Tudi prijetnejšim.

Medtem ko je v središču Londona potekala intimna mašna slovesnost, kjer je berilo v roke prijel tudi princ Harry, so v Buckinghamski palači priredili prvo vrtno zabavo sezone. Nasmejana monarh in monarhinja sta na zelenici pred palačo pozdravila goste, ki so se nastavljali spomladanskim sončnim žarkom.

Karel III Karel III
na vrtu pred Buckingamsko palačo je potekala prva vrtna zabava v sezoni. (Foto: PROFIMEDIA)
karel II in žena Kamila karel II in žena Kamila
Kralj Karel III. je bil le dobrih tri kilometre stran, vendar pa je bil prezaposlen, da bi se srečal s svojim sinom. (Foto: PROFIMEDIA)

Da se oče in sin tokrat ne bosta srečala, je bilo jasno že v torek, ko je po številnih špekulacijah in ugibanjih Harryjev tiskovni predstavnik prekinili tišino. “V odgovor na številna vprašanja in nenehna ugibanja o tem, ali se bo vojvoda ta teden v Združenem kraljestvu srečal z očetom – to žal ne bo mogoče zaradi polnega urnika njegovega veličanstva,” so po poročanju BBC zapisali. Vojvoda razume, da ima oče natrpan urnik s kraljevimi obveznostmi ter da imajo nekatere naloge enostavno prednost. Upa pa, da ga bo kmalu spet videl, so še dodali.

Po poročanju Daily Maila se princ William ni utegnil udeležiti dogodka, ker je podeljeval nagrade v Windsorju. Prav tako še vedno njegovo pomoč potrebuje tudi soproga Kate, ki je pred časom javnosti sporočila, da ima raka.

Invictus Games je športna prireditev, na kateri se več kot 500 ranjenih in bolnih vojakov ter veteranov iz 20 držav meri v različnih športnih disciplinah. Cilj iger, ki jih je začel vojvoda Susseški, je pomagati pri okrevanju, podpirati rehabilitacijo in spodbujati širše razumevanje ranjenih in bolnih vojakov ter vojakinj. Letos samo tekmovanje sicer ne poteka, bo pa potekalo prihodnje leto v Kanadi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje