Protesti na Slovaškem: premier bi ukinil tožilstvo za preiskovanje korupcije

Svet 26. Jan 202409:10 1 komentar
protestniki na Slovaškem
Foto: PROFIMEDIA

V četrtek se je v več mestih na Slovaškem zbralo na tisoče protestnikov, ki so nasprotovali vladi Roberta Fica in napovedani pravosodni reformi.

Opozicija je pozvala k demonstracijam zaradi načrtov vlade Roberta Fica, da bi odpravila specializirano državno tožilstvo, ki je med drugim pristojno za preiskovanje primerov korupcije.

Protestniki so se v četrtek zvečer zbrali v Bratislavi in še 14 drugih mestih po državi. V rokah so nosili transparente z napisi, kot so “ustavite Fica” in “Fico v zapor”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti, ki so jih organizirale tri opozicijske stranke, so bili usmerjeni predvsem proti načrtovani ukinitvi specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojno za organizirani kriminal in politična kazniva dejanja.

Robert Fico
Slovaški premier Robert Fico (Foto: PROFIMEDIA)

Fičeva vlada, ki jo sestavljajo socialdemokratski stranki Smer-SSD in Glas-SD ter nacionalistična Slovaška nacionalna stranka (SNS), želi tožilstvo ukiniti, češ da je preveč spolitizirano. Fičeva Smer-SSD je že kot opozicijska stranka vodji tožilstva in nekdanjemu notranjemu ministru Danielu Lipšicu očitala, da zlorablja tožilstvo za uničenje socialdemokratov.

Sedaj pa opozicija opozarja na ogrožanje pravne države in obtožuje vlado, da poskuša prikriti korupcijske primere na visokih položajih v času prejšnjih Fičevih vlad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje