Srbski protestniki blokirali dostop do festivala Exit

Slovenija 07. Jul 202320:46 0 komentarjev
novi sad protest
N1

V srbskih mestih potekajo protesti proti nasilju. V Novem Sadu so demonstracije protestniki vezali na priljubljen festival Exit, ki se je začel v četrtek. Nasprotujejo namreč spremenjeni identiteti festivala.

V več srbskih mestih danes znova potekajo protesti proti nasilju. Protestirajo v Novem Sadu, Nišu, Jagodini, Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Šabcu, Zaječarju, Vranju …

Protestniki v Novem Sadu so se zbrali pred poslopjem deželne vlade, po napovedih organizatorja bodo dve uri blokirali most Duga. S tem bodo blokirali dostop do Petrovaradinske trdnjave, kjer se je v četrtek začel festival Exit. Protestniki namreč opozarjajo na spremenjeno identiteto festivala.

“Želimo si starega Exita, ne samo v kulturnem in glasbenem, ampak tudi v intelektualnem in aktivističnem smislu. Exit je nastal kot hrbtenica boja proti Miloševićevemu avtoritarnemu režimu,” je za N1 povedal eden od voditeljev Zajedno Novi Sad Radivoje Jovović. Pešcem prehoda čez most niso onemogočili, so pa most zaprli za vozila, vključno z vozili nastopajočih.

V Nišu protestniki sporočajo, da se mora nasilje končati. Po tem, ko je prejšnjo soboto protest odpadel zaradi slabega vremena, danes protestniki načrtujejo blokado železniškega prehoda. Prepričani so namreč, da nivojski prehodi predstavljajo varnostno težavo.

Meščani Jagodine so pred sodiščem in mestno skupščino vzklikali “lopovi, lopovi”, “dovolj” in “odstop”. Blokirali so krožišče, odpravili pa so se tudi do televizije Kopernik.

Srbi so se na ulice podale po streljanju na beograjski osnovni šoli, kjer je v začetku maja 13-letnik z očetovo pištolo ubil devet učencev in varnostnika. Sprva so se prebivalci na ulicah Beograda zbrali v znak žalovanja. Nato pa je shod prerasel v veliko gibanje nezadovoljstva z oblastjo srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Protestniki zahtevajo odstop notranjega ministra Bratislava Gašića in vodje obveščevalnih služb Aleksandra Vulina. Zahtevajo tudi odvzem licenc televizijskim postajam blizu oblastem, ki prikazujejo nasilne vsebine. Vlado pa obtožujejo vzpostavljanja in toleriranja “ozračja nasilja” v Srbiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!