Protestniki večkrat prekinili govor nemškega predsednika

Svet 22. Mar 202410:07 0 komentarjev
propalestinski protest
Foto: PROFIMEDIA/ IMAGO

Propalestinski protestniki so na knjižnem sejmu v Leipzigu večkrat prekinili govor nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja. Varnostniki so protestnike kasneje odvedli s prizorišča.

Na knjižnem sejmu v Leipzigu so v četrtek zvečer propalestinski protestniki večkrat prekinili govor nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja. Dan prej so ob odprtju knjižnega sejma protestniki večkrat prekinili tudi govor nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Med govorom nemškega predsednika je sedem protestnikov zahtevalo prekinitev vojaških napadov v Gazi ter Izrael obtožilo genocida. Ostro so kritizirali tudi nemško dobavo orožja Izraelu. Steinmeier se je nanje večkrat odzval.

“Pustili ste svoje sporočilo, ne strinjamo se, a smo vas slišali,” je med drugim povedal nemški predsednik. Varnostniki so kasneje protestnike odvedli.

propalestinski protest
Foto: PROFIMEDIA/ IMAGO

“Živimo v demokraciji. Sposobni smo to prestati,” se je še navezal na prekinitve govora Steinmeier. “To je resna tema, o kateri se v tej državi pogovarjamo ne zgolj med knjižnim sejmom. Pogledi so različni, a preprostih stališč na to temo ni. In ne da se jih odpraviti ob robu ali s seznami podpisov,” se je še odzval predsednik Nemčije, ki je izrazil upanje, da bodo pogovori o izpustitvi talcev v Gazi uspešni in da bodo privedli do prekinitve vojaških spopadov na tem območju.

V delu govora, ki ga protestniki niso več motili, je Steinmeier vse, ki živijo v Nemčiji, pozval k pripravljenosti na medsebojne pogovore ter posvaril pred izolacijo in gluhim vztrajanjem pri svojih stališčih.

“V tako raznoliki družbi, kot je nemška, bodo vedno obstajale različne izkušnje in različni resonančni prostori, odvisno od tega, kje živite in odraščate. Le ena stvar se ne sme zgoditi; da ti različni svetovi izkušenj postanejo izolirana zatočišča, okoli katerih so zgrajeni zidovi,” je še pozval.

propalestinski protest
Foto: PROFIMEDIA/ IMAGO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!