Ekonomske posledice obiska Nancy Pelosi na Tajvanu

Gospodarstvo 02. Avg 202222:16 > 03. Avg 2022 12:23
Nancy Pelosi na Tajvanu
REUTERS

Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi je prispela Tajvan - in to kljub številnim opozorilom Kitajske, njen obisk je močno zaostril odnose med Kitajsko in Tajvanom, predvsem pa med Kitajsko in ZDA. Le nekaj ur po njenem pristanku na tem otoku, ki ga Kitajska šteje kot del svojega ozemlja, pa so nastopile tudi že prve ekonomske posledice.

Nancy Pelosi je najvišja politična predstavnica ZDA, ki je v zadnjih desetletjih obiskala Tajvan, retorika med Kitajsko in Tajvanom ter med Kitajsko in ZDA pa se le stopnjuje.

Kitajska je kmalu po njenem prihodu napovedala, da bodo do nedelje izvedli več manevrov s strelskimi vajami na šestih morskih območjih okoli Tajvana. Več o o njenem obisku Tajvana si lahko preberete TUKAJ, o političnih napetostih, ki so ga spremljale, pa TUKAJ.

Nastopile pa so tudi že prve ekonomske posledice obiska.

Bloomberg poroča, da je kitajski CATL, ki velja za enega največjih proizvajalcev baterij na svetu, v torek prestavil odprtje več milijard dolarjev vredne tovarne v Severni Ameriki, ki naj bi z baterijami med drugim oskrbovala tudi ameriška avtomobilska giganta Teslo in Ford.

Ali bo kitajska družba zdaj na ameriških tleh tovarno sploh odprla, še ni jasno, po navedbah Bloomberga bo CATL z odločitvijo počakal do septembra ali oktobra. Kitajskega proizvajalca baterij naj bi skrbelo predvsem to, da bi napoved o odprtju tovarne v tem trenutku lahko še poglobila napetosti med Washingtonom in Pekingom, ki jih je sprožil obisk Pelosi na Tajvanu.

Zaradi obiska Pelosi na Tajvanu so po poročanju Reutersa v torek padli tudi delniški tečaji dveh tajvanskih podjetij, Taiwan Semiconductor Manifacturing in United Microelectronics, ki sta največja globalna proizvajalca čipov. Delnica prvega se je v torek do 20. ure po našem času pocenila za 2,4 odstotka, drugega pa za tri odstotke.

Tudi borze po svetu so bile v torek zaradi njenega obiska v rdečem. Vlagatelji se sprašujejo, kakšne bodo posledice obiska. Hongkonški indeks je izgubil 2,4 odstotka, šanghajski 2,3 odstotka, osrednji nemški in francoski indeks po 0,4 oziroma 0,3 odstotka, londonski je dan zaključil z ničelno rastjo. Tudi vsi osrednji ameriški indeksi so trgovalni dan začeli v rdečem. Japonska valuta jen, ki velja za varno zavetje, je pridobila 0,6 odstotka proti dolarju. To lahko pomeni, da vlagatelji umikajo denar v varnejše naložbe.

Je pa Kitajska že nekaj ur pred pristankom Nancy Pelosi v Tajpeju prepovedala uvoz kruha, piškotov in peciva 35 tajvanskih izvoznih prehranskih podjetij.

Tajvanska tiskovna agencija je medtem sporočila, da je bilo med 3.200 tajvanskimi podjetji, ki se ukvarjajo z izvozom hrane na Kitajsko, kar 2.066 takšnih, ki so jim kitajske oblasti začasno prepovedali uvoz blaga na Kitajsko.

“Za prepoved sem izvedel, preden sem sinoči prišel iz službe,” je za Reuters povedal poslovni vodja enega od prizadetih tajvanskih proizvajalcev hrane in dodal, da ne ve, zakaj so prepovedali uvoz njegovemu podjetju, se je pa ta prepoved zgodila, ko je bilo letalo z Nancy Pelosi na krovu že na poti na Tajvan.

Da se je Kitajska odločila za nadaljnje ukrepe proti Tajvanu, “vključno z ekonomsko prisilo”, je na tiskovni konferenci v torek povedal tudi svetovalec za državno varnost v Beli hiši John Kirby.  

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.