Prvi korak Varšave in Kijeva k razrešitvi spora

Svet 03. Okt 202316:10 2 komentarja
Žito
Foto: PROFIMEDIA

Poljska in Ukrajina sta naredili prvi korak v smeri razrešitve spora o ukrajinskem žitu, v katerem sta se državi znašli po tem, ko je Varšava uvedla prepoved uvoza.

Poljska in Ukrajina sta danes sporočili, da sta skupaj z Litvo dosegli dogovor o pospešitvi tranzita ukrajinskega žita v tretje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu s sporazumom med tremi državami bo izvoz ukrajinskega žita, namenjenega zlasti za trge v Afriki in na Bližnjem vzhodu, potekal neposredno prek Poljske in Litve, namesto da bi ga najprej preverjali na poljsko-ukrajinski meji.

“Od jutrišnjega dne naprej se bodo žita v tranzitu na svetovne trge, ki bodo potovala prek Litve, preverjala v litovskih pristaniščih in ne na poljsko-ukrajinski meji,” je novinarjem po navedbah AFP povedal poljski minister za kmetijstvo Robert Telus.

S sklenitvijo sporazuma sta Poljska in Ukrajina napravili prve korake v smeri razrešitve diplomatskega spora, ki se je vnel po tem, ko je Varšava v nasprotju z odločitvijo Evropske komisije o odpravi omejitev podaljšala prepoved uvoza ukrajinskega žita. Sprva sta enako storili tudi Madžarska in Slovaška, ki pa je kasneje z Ukrajino sklenila dogovor o trgovanju z žitom, s katerim naj bi do konca leta odpravili prepoved uvoza. Kijev je proti trojici držav vložil tudi tožbo pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

EU je omejitve uvoza iz Ukrajine prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje