Prvo sojenje zaradi spolnih zlorab v Vatikanu prineslo oprostilni sodbi

Svet 06. Okt 202120:46 0 komentarjev
Vatikan
Vatican Media/REUTERS

V Vatikanu se je danes po letu dni končal sodni proces, na katerem sta bila dva duhovnika oproščena obtožb, povezanih s spolnimi zlorabami v malem semenišču svetega Pija X. To je bil sicer prvi tovrsten proces v tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes 29-letni Gabriele Martinelli je bil obtožen, da je še kot najstnik zlorabljal drugega fanta v malem semenišču svetega Pija X. v Vatikanu, preden je postal duhovnik. Poleg tega so sodili še 71-letnemu Enricu Radiceju, ki je bil v tistem času rektor semenišča. Obtožen je bil oviranja preiskave ter prikrivanja in ščitenja Martinellija.

Sojenje, ki se je začelo pred letom dni, je bilo prvo tovrstno sojenje pred vatikanskim kazenskim sodiščem zaradi obtožb o spolnih zlorabah ali prikrivanju na vatikanskem ozemlju. Sodniki so v izjavi zapisali, da sta Martinelli in njegova domnevna žrtev res sodelovala pri različnih spolnih dejanjih, vendar je “primanjkovalo dokazov o njihovi domnevni neprostovoljni naravi”.

Njuno razmerje se je začelo leta 2006, ko je bil Martinelli star 14 let, žrtev pa 13, poroča AFP.

Tožilstvo je za Martinellija zahtevalo šest let zapora, za Radiceja pa štiri leta, vendar je po besedah sodnikov njihov primer temeljil na neskladnih izjavah domnevne žrtve. Težavo je predstavljalo tudi dejstvo, da so nekatera domnevna kazniva dejanja že zastarala. Kljub temu so sodniki Enricu Radiceju in njegovemu takratnemu nadrejenemu namenili nekaj ostrih besed, saj naj bi trditve o zlorabi obravnavala povsem površno.

Preiskava po izdaji knjige

Preiskavo so sprožili po objavi knjige italijanskega novinarja Gianluigija Nuzzija Izvirni greh leta 2017, v katerem je ta opisal domnevne zlorabe v malem semenišču. V njem večinoma bivajo dečki in najstniki, ki obiskujejo zasebno šolo v središču Rima in med drugim tudi ministrirajo pri mašah v baziliki svetega Petra.

Semenišče je nekoč zasedalo stavbo poleg rezidence papeža Frančiška, v začetku letošnjega leta pa je sveti sedež napovedal preselitev stran od vatikanskih zemljišč, tako da bo bližje šoli, kjer dečki obiskujejo pouk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!