Putin ruskim obrambnim in drugim silam: “Preprečili ste državljansko vojno”

Svet 27. Jun 202313:56 > 15:57 3 komentarji
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Sergei Guneev/via REUTERS

Okoli 2.500 vojakov in policistov, pripadnikov ruske nacionalne garde in varnostnih sil je po navedbah BBC danes prisluhnilo nagovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Pravzaprav ste preprečili državljansko vojno," je med drugim dejal ruski predsednik, čigar položaja, tako Kremelj, oboroženi upor ni zamajal.

Po ponedeljkovem nagovoru javnosti je ruski predsednik Vladimir Putin v Moskvi nagovoril še predstavnike ruskih obrambnih in varnostnih sil, ki so sodelovale v dogajanju, povezanem z uporom wagnerjevcev minuli konec tedna. “Branili ste ustavo, življenja in svobodo naših državljanov,” je povedal in ocenil, da so “pravzaprav preprečili državljansko vojno”.

“V težkih okoliščinah ste ravnali jasno, koordinirano, dokazali ste svojo zvestobo ljudem Rusije in vojaški zaprisegi, pokazali ste odgovornost do usode domovine in njene prihodnosti,” je opisal po navedbah CNN.

Putin, za katerega je ključno, da je v javnosti še naprej dojet kot voditelj s podporo (varnostnih in obrambnih struktur), je prav tako dejal, da so enote svoje obveznosti izpolnile, ne da bi trznile.

Po besedah ruskega predsednika so ruski vojaki zagotovili “zanesljivo delovanje najpomembnejših centrov za strateški nadzor, vključno z obrambnimi objekti”, “varnost na obmejnih območjih” ter so poleg tega “nadaljevali junaški boj na fronti”. Zaradi sobotnega upora, ki je po prevladujoči oceni Zahoda pokazal na šibkosti Putinove Rusije, po besedah ruskega predsednika niso z bojišč v Ukrajini umikali nobene vojaške enote.

Na današnjem nagovoru je bil prisoten tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, poroča Al Džazira.

Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Sergei Guneev/via REUTERS

Kot je ocenil Putin, wagnerjevci pri svojih dejavnostih niso imeli podpore ljudi. To, opozarja britanski BBC, sicer ne drži povsem – posnetki iz mesta Rostov na Donu, ki so ga zavzeli plačanci Wagnerja, namreč prikazujejo množico ljudi, ki jih navdušeno pozdravlja.

Putin je prav tako pozval k minuti molka spomin na pilote, ki so padli v času sobotnega upora. Poudaril je, da upor ni zahteval nobene smrtne žrtve med civilisti.

Dotaknil pa se je tudi teme financiranja Wagnerja. “Rad bi, da vsi vedo, da je skupino Wagner financirala država, torej ministrstvo za obrambo in državni proračun. To skupino smo v celoti financirali,” je dejal in pojasnil, da so samo od maja lani do maja letos Wagnerju izplačali približno milijardo ameriških dolarjev v obliki plačil in bonusov, piše STA. Prav tako je naznanil, da bodo preiskali, kako je bil porabljen izplačani denar.

Putinov zmajani stolček?

Ob tem, ko je Putin nagovoril obrambne in varnostne sile, pa so v Kremlju komentirali ocene, da je dogajanje minuli konec tedna oslabilo ruskega predsednika. Tiskovni pred Kremlja Dmitrij Peskov je te navedbe zavrnil in ocenil, da je Putin ob oboroženem uporu ravnal preudarno, saj so se s tem, ko so imeli čas za pogovore, izognili “najslabšemu scenariju” oziroma prelivanju krvi, navaja tiskovna agencija Reuters.

Dogodki minuli konec tedna so po ocenah Peskova pokazali, kako je družba konsolidirana ob predsedniku.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje