Aleksander Lukašenko: Dogodke v Rusiji je bilo “težko gledati”

Svet 27. Jun 202312:11 > 16:24 2 komentarja
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Pavel Bednyakov/Kremlin via REUTERS)

Po oboroženem uporu pripadnikov podjetja Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina se je danes oglasil še beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je komentiral oboroženi upor, za končanje katerega je po dostopnih informacijah posredoval minuli konec tedna. Po njegovih besedah, kot jih sklicujoč se na belorusko tiskovno agencijo Belta navaja CNN, je bilo dogodke v Rusiji “težko gledati”. “Veliko Belorusov si jih je vzelo k srcu, saj je domovina ena,” je komentiral.

Lukašenko je po navedbah omenjenih medijev prav tako povedal, da je v času oboroženega upora podjetja Wagner, ki zagotavlja plačance, beloruski vojski ukazal, naj bo “pripravljena za boj”. Ocenil je, da v dogajanju nihče ni “junak”.

CNN navaja še, da Lukašenko v svojem nagovoru ni omenil imena Wagnerjevega šefa Jevgenija Prigožina. Šele kasneje, v popoldanskih urah, je beloruski predsednik potrdil, da je Prigožin prispel v Belorusijo.

Lukašenko je javnost nagovoril prvič po sobotnem pohodu wagnerjevcev proti Moskvi – pred njim sta včeraj spregovorila tako ruski predsednik Putin kot vodja Wagnerja Prigožin, ki je v zvočnem posnetku pojasnil razloge za Wagnerjev “protest”.

Beloruski predsednik je, kot je znano, pripomogel k ustavitvi sobotnega upora, in sicer z dogovorom, ki ga je sklenil s Prigožinom. Sprva je poklical ruskega predsednika in mu predlagal premišljenost in pogovor s šefom Wagnerja. Putin naj bi mu povedal, da se Prigožin ne namerava pogovarjati, a je Lukašenko vseeno poskusil stopiti v stik z njim.

V pogovoru s Prigožinom sta med drugim razpravljala o Wagnerjevih tegobah, vodja zasebne vojaške organizacije pa naj bi zahteval izročitev ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova. Lukašenko pa mu je odvrnil, da se to ne bo zgodilo in ga opozoril, da bodo ruske sile na pol poti do Moskve Wagner uničile.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje