Putin spremljal prve vaje ruskih jedrskih sil od začetka vojne v Ukrajini

Svet 27. Okt 202210:03 > 14:31 0 komentarjev

Rusija je izvedla prve vaje strateških jedrskih sil od začetka vojne v Ukrajini, predsednik Vladimir Putin jih je nadzoroval prek videopovezave. Vaje so se sledile ruskim obtožbam, da Ukrajina načrtuje uporabo umazane bombe. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je povedal, da so z vajo pripravljali odziv "jedrski napad sovražnika".

Ruski predsednik Vladimir Putin je nadzoroval prve vaje ruskih strateških jedrskih sil v času povečanih napetosti z Zahodom zaradi njegove osemmesečne vojne v Ukrajini. Rusija je balistične in manevrirne izstrelke izstrelila iz Arktike proti vzhodu Rusije, so po poročanju BBC sporočili iz Kremlja. V skladu s pogodbo med Rusijo in ZDA o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem Novi Start so o vaji obvestili Združene države Amerike.

Vaje so se sledile ruskim obtožbam, da Ukrajina načrtuje uporabo umazane bombe. Gre za orožje, ki združuje konvencionalni eksploziv, kot je dinamit, in radioaktivni material, kot je uran. Zahodne države so ruske obtožbe zavrnile kot lažne. Kijev je opozoril, da bi te trditve lahko kazale, da bi Moskva sama lahko pripravljala tak napad.

Rusija je zadnje jedrske vaje izvedla pet dni pred napadom na Ukrajino, ki se je začel 24. februarja. Takrat je Washington poudaril, da je Rusija z obvestilom ZDA izpolnila svoje obveznosti glede nadzora nad orožjem.

Svoje jedrske vaje pripravlja tudi Nato. Vaje v severozahodni Evropi so poimenovane Steadfast Noon. Vadbeni leti, pri katerih sodeluje 14 držav, bodo do nedelje potekali nad Belgijo, Združenim kraljestvom in Severnim morjem, je sporočilo zahodno obrambno zavezništvo.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so ruske sile v sredo zvečer izvedle nove zračne napada v okolici Kijeva in na jugu države. V prestolnici so se oglasili štirje zračni alarmi, večino brezpilotnih letal pa naj bi prestregle ukrajinske sile. Podatkov o žrtvah in drugi škodi zaenkrat še ni. Proruske oblasti pa danes poročajo o zračnem napadu na termoelektrarno na polotoku Krim. Napad naj ne bi terjal smrtnih žrtev, transormator naj bi bil poškodovan minimalno, oskrba z elektriko pa ostaja nemotena. (STA)

Priprava odziva na “jedrski napad sovražnika”

Ruska vojska se med tem na bojiščih v južni in vzhodni Ukrajini sooča z zastojem. Moskva je vojsko poslala v Herson, strateško pomembno mesto na jugu Ukrajine, ki so ga zavzeli v prvih dneh vojne. Zdaj se Rusija trudi obraniti svojo pozicijo, med tem ko ukrajinske čete napredujejo, poroča BBC.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je za rusko televizijo povedal, da so se z vajo želeli pripraviti vojaško poveljstvo in nadzor za primer “obsežnega jedrskega napada strateških jedrskih sil ob jedrskem napadu sovražnika”.

vaje ruskih strateških jedrskih sil vaje ruskih strateških jedrskih sil
rusko obrambno ministrstvo/REUTERS
vaje ruskih strateških jedrskih sil vaje ruskih strateških jedrskih sil
rusko obrambno ministrstvo/REUTERS
vaje ruskih strateških jedrskih sil vaje ruskih strateških jedrskih sil
rusko obrambno ministrstvo/REUTERS
vaje ruskih strateških jedrskih sil vaje ruskih strateških jedrskih sil
rusko obrambno ministrstvo/REUTERS
vaje ruskih strateških jedrskih sil vaje ruskih strateških jedrskih sil
rusko obrambno ministrstvo/REUTERS

Medcelinsko balistično raketo Yars so izstrelili s kozmodroma Plesetsk, približno 800 kilometrov severno od Moskve. Balistično raketo Sineva pa so izstrelili iz Barentsovega morja na oddaljeno testno mesto Kura v provinci Kamčatka na ruskem vzhodu. Kremelj je sporočil, da so vse rakete dosegle svoje cilje.

Putin izstrelitev spremljal prek televizije

Putin je na televiziji gledal posnetek izstrelitve. Na konferenci regionalnih obveščevalnih služb je podal tudi svoje pripombe, je videti iz objavljenega posnetka. Ponovil je obtožbe, da Ukrajina načrtuje uporabo umazane bombe. Ruski predsednik je ponovil tudi druge neutemeljene obtožbe Rusije proti Ukrajini, vključno s to, da so ZDA Ukrajino spremenile v “poligon za vojaške biološke poskuse”.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v sredo dejal, da je njegovo osebno mnenje, “da Putin ne bo uporabil jedrskega orožja”. Povedal je še, da je ukrajinsko protiofenzivo na jugu oviralo deževno vreme.

Septembra je Putin v nagovoru prebivalcem dejal, da ima Rusija različno uničevalno orožje in da bo “uporabila vsa sredstva, ki so na voljo”. Dodal je: “Ne blefiram.” Po teh izjavah je visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell za BBC dejal, da je “ta trenutek v vojni nevaren, saj je ruska vojska potisnjena v kot, Putinova reakcija, ko grozi z uporabo jedrskega orožja, pa je zelo slaba”.

Rusija Ukrajini očita izstop iz pogajanj po ukazu ZDA

Putin meni, da je Ukrajina marca iz mirovnih pogajanj izstopila po ukazu ZDA, so danes sporočili iz Kremlja in hkrati zatrdili, da je Rusija pripravljena zagovarjati svoje interese za pogajalsko mizo. “Besedilo je bilo pripravljeno, potem pa je ukrajinska stran nenadoma izginila z radarja in izjavila, da ne želi nadaljevati pogajanj,” je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Poudaril je, da je po mnenju Putina do odločitve o prekinitvi pogajanj prišlo na ukaz ZDA. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!