Rambo Amadeus priznal, da je spolno nadlegoval črnogorsko novinarko

Svet 08. Sep 202314:47
Lejla Kašić in Rambo Amadeus
Instagram/lejlakasic, Nova.rs.

Glasbenik Antonije Pušić, bolj poznan kot Rambo Amadeus, se je znašel v središču škandala, potem ko ga je Lejla Kašić, producentka oddaje Dnevnica na RTV Črna gora, obtožila spolnega nadlegovanja. Zdaj je sporočila, da je bil obtožen zaradi kršenja zakona o javnem redu in miru. V Črni gori spolno nadlegovanje namreč še vedno ni opredeljeno v kazenskem zakoniku.

Črnogorska televizijska producentka Lejla Kašić je marca napovedala, da bo glasbenika Ramba Amadeusa, čigar pravo ime je Antonije Pušić, prijavila zaradi spolnega nadlegovanja. Takrat je pojasnila, da se je je neprimerno dotikal in jo nato žalil – rekel naj bi ji, da je nora in neumna.

Potem ko je producentka in novinarka opozorila na nadlegovanje, se je oglasil tudi urednik oddaje Vladan Otašević, ki je dejal, da obnašanje glasbenika po koncu snemanje ne pritiče Unicefovemu ambasadorju dobre volje. Dodal je, da je “pred njimi stal popolnoma drug človek kot tisti, ki so ga cel dan snemali”.

Zdaj je Kašić na družbenem omrežju Facebook sporočila, da je bil Antonije Pušić obsojen zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru, plačati pa bo moral denarno kazen. Krivdo je Pušić sicer po poročanju nova.rs. priznal.

“Nisem nekdo, ki bi bil naklonjen tabloidnim naslovom in spreminjanju travmatične izkušnje v nekaj zanimivega. Zaradi varovanja svojega dostojanstva in dostojanstva obsojenca se od marca nisem odzivala na novinarska vprašanja. Od takrat do zdaj je bila zadeva v rokah institucij. Zdaj ko je vsega konec in je obtoženi dobil vsaj neko kazen, sem ponosna nase in hvaležna ljudem (ki jih poznam in ki jih ne poznam), ki so bili ob meni. Še posebej Ani iz Centra za pravice žensk in Jovani iz njihove pravne službe. Pravim ’vsaj neko kazen’, ker Črna gora spolnega nadlegovanja še vedno ni opredelila v kazenskem zakoniku,” je zapisala Lejla Kašić.

“Ponosna sem, saj sem s tem branila ne samo svojo čast in integriteto, ampak tudi čast in integriteto vsakega od nas, ki je šel skozi kaj podobnega (in hujšega) ter molčal oziroma molčala. Naš molk daje potrditev ljudem, ki so nagnjeni k maničnemu in nasilnemu vedenju. Odobravanje daje pogum. Pogum ljudi dela neustavljive. To ni majhna ali velika zmaga samo zame, ampak za vsakega od nas, ki si bo morda že jutri upal prijaviti kakršnokoli nasilje. Ko viteštvo in junaštvo utihneta, se zdrava moškost utaplja v mizoginiji in sistemskih luknjah. Mi smo tisti, ki ne smemo dovoliti biti zmanipulirani in utišani. Ne smemo trpeti. Zaradi vseh, ki jih navdihnemo s svojim zgledom,” je zaključila.

Rambo Amadeus je pred kratkim napovedal koncert v Ljubljani, ki naj bi se odvil oktobra letos v Kinu Šiška.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.