Raziskovalci so starejše od 70 let vprašali, koliko so spolno aktivni

Magazin 30. Apr. 202214:44 > 15:09
Delite:
starejši par
Foto: Profimedia

Raziskovalci so skupino Belgijcev, starejših od 70 let, vprašali, koliko so bili spolno aktivni v zadnjem letu.

Nekaj manj kot tretjina ljudi, starejših od 70 let, je spolno aktivnih, je pokazala raziskava. Belgijske raziskovalce je zanimala spolna aktivnost starejših in kako vpliva na njihovo dobro počutje.

Da bi bolje razumeli spolno aktivnost med starejšimi, so raziskovalci izvedli raziskavo med 511 ljudmi, ki so živeli v Belgiji in so bili stari 70 let ali več. 200 udeležencev je bilo v osemdesetih in 29 v devetdesetih letih.

Enaintrideset odstotkov udeležencev raziskave je bilo v zadnjem letu spolno aktivnih. V to je vključena kakršna koli spolna praksa, tako penetracija kot tudi samozadovoljevanje, oralni in analni seks. 47 odstotkov si jih je v zadnjih dvanajstih mesecih s partnerjem izkazovalo fizične nežnosti, predvsem poljubljanje in crkljanje.

Spolna aktivnost je bila pogostejša pri tistih, ki so imeli partnerja in permisiven odnos do intimnosti. Spolna aktivnost je bila bolj verjetna pri mlajših, ki niso imeli invalidnosti.

74 odstotkov spolno aktivnih zadovoljnih s svojim spolnim življenjem

74 odstotkov spolno aktivnih udeležencev je v raziskavi povedalo, da so s svojim spolnim življenjem zadovoljni. Med tistimi, ki niso bili spolno aktivni, pa jih je skoraj 60 odstotkov zadovoljnih s to stopnjo intimnosti.

par
Foto : Profimedia

“Ko govorimo o starejših, imamo v mislih predvsem babice in dedke, ki radi kuhajo in hodijo na sprehod,” je za New Scientist raziskovalka Adina Cismaru-Inescu in dodala, da o njihovi spolnosti ne razmišljamo.

Zdravstvenim delavcem manjka znanja o spolnosti med starejšimi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala, naj se spolnost prizna kot vidik dobrega počutja v vseh starostnih skupinah. Vendar je študija, ki so jo Cismaru-Inescu in njeni sodelavci objavili lani, pokazala, da zdravstveni delavci nimajo znanja in komunikacijskih veščin o spolnosti med starejšimi. “Spolnost med starejšimi obstaja,” je rekla raziskovalka Cismaru-Inescu. “To je dokaz, ki ga ni mogoče zanikati.”

“Ravnanje moramo spremeniti na različnih ravneh, saj zdravstvenim delavcem manjka znanja o spolnosti med starejšimi. Tudi osebje v domovih za starejše bi se moralo zavedati, da si želijo ljudje nekaj časa preživeti sami. To se nanaša na vstopanje v sobe, oskrbovancem je treba pustiti zasebnosti,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar