Zelenski obiskal še Herson, Rusi “s polno paro” v izdelavo tankov (VIDEO)

Svet 23. Mar 202309:13 > 16:31 3 komentarji

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je dejal, da bi ukrajinska vojska lahko kmalu začela protinapad na "izčrpane" ruske sile v bližini mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer se odvija doslej najdlje trajajoča bitka od začetka ruske invazije na to državo. Predsednik Volodimir Zelenski pa je na obisku v Hersonu. Medtem je Rusija napovedala, da bo samo letos izdelala več kot tisoč tankov. Slovaška je Ukrajini predala prva štiri bojna letala MiG-29.

Že več mesecev traja silovita bitka za Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer sta tako ukrajinska kot ruska stran utrpeli velike izgube. A iz ukrajinskega štaba prihajajo informacije, da bi ukrajinska vojska lahko kmalu začela ofenzivo na “izčrpane” ruske sile v bližini Bahmuta.

“Agresor kljub številnim izgubam ni opustil upanja, da bo za vsako ceno osvojil Bahmut. Glavna ruska bojna sila na tej fronti je najemniška skupina Wagner,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski. “Z ničemer ne varčujejo, ob tem pa izgubljajo veliko moči in se izčrpavajo. Zelo kmalu bomo izkoristili to priložnost, kot smo to storili pri Kijevu, Harkovu, Balakliji in Kupjansku,” je dodal in se pri tem skliceval na uspešne protiofenzive, ki jih je ukrajinska vojska izvedla lani.

Sirski je svojo oceno podal dan po tem, ko je oborožene sile na fronti v bližini Bahmuta obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je danes obiskal južno regijo Herson. To še vedno delno nadzirajo ruske sile.

Slovaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajini predalo prva štiri od 13 obljubljenih bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29. Preostalih devet naj bi Kijevu dobavili v prihodnjih tednih.

Zelenski si je ogledal opustošeno vas v Hersonu

V regiji si je ogledal opustošenje ruskega obstreljevanja in izjavil, da je z uradniki razpravljal o razminiranju in obnovi dela regije, ki ga je Ukrajina v protiofenzivi septembra lani ponovno zavzela.

V sklopu obiska si je Zelenski med drugim ogledal opustošenje vasi Posad Pokrovske, kjer je bila zaradi ruskega obstreljevanja poškodovana kritična infrastruktura in številne hiše. Na družbenih omrežjih je zapisal, da lokalne oblasti v vasi obnavljajo dostop do osnovnih storitev, kot sta elektrika in voda, ter obnavljajo zdravstveni center. “Ljudje se vračajo v vas. Z domačini sem se pogovarjal tudi o njihovih težavah in potrebah,” je dejal. V ločeni objavi je še dodal, da je imel usklajevalni sestanek z uradniki ter razpravljal o razminiranju in obnovi ponovno zavzetega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

REUTERS
Zelenski, Herson Zelenski, Herson
REUTERS
Zelenski, Herson Zelenski, Herson
REUTERS

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je medtem nedavno dejal, da njegove sile nadzorujejo približno 70 odstotkov mesta Bahmut, predstavnik ruske okupacijske uprave v širši regiji Doneck pa je dejal, da je Bahmut “praktično obkoljen”. Vendar je Prigožin v ponedeljek objavil tudi bolj pesimistično izjavo, v kateri je prav tako opozoril na možnost ukrajinskega protinapada.

Poslal je pismo ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju, v katerem je zapisal, da si Ukrajina prizadeva odrezati Wagnerjeve sile od ruskih rednih enot. Od Šojguja je zahteval, naj ukrepa, da bi to preprečil, in opozoril na “negativne posledice”, če mu to ne uspe.

Mesto Bahmut, kjer je po navedbah AFP pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami praktično ostalo brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti. Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti.

Rusija v izdelavo 1.500 tankov

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je napovedal, da bo ruska vojaška industrija samo letos izdelala 1.500 tankov. Ob tem je opozoril, da bi aretacija ruskega predsednika Vladimirja Putina v tujini pomenila vojno napoved Rusiji.

“Vojaško-industrijski kompleks obratuje s polno paro,” je v pogovoru za rusko državno tiskovno agencijo Tass dejal Medvedjev in zatrdil, da poskuša zahod Rusijo odrezati od pomembnih sestavnih delov, hkrati pa trdi, da ji primanjkuje artilerijskih izstrelkov, tankov in raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Toda samo letos bomo izdelali 1.500 tankov,” je napovedal nekdanji ruski predsednik in premier. Dodal je, da večina tovarn v sektorju vojaške industrije v Rusiji dela v treh izmenah.

Dmitrij Medvedjev
PROFIMEDIA

Razmere v Zaporožju negotove, edini električni vod odklopljen in v popravilu

Razmere v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje, največji v Evropi, so še vedno negotove, je v sredo opozoril generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Od ruskih zračnih napadov 9. marca je namreč nuklearka odvisna od enega samega rezervnega električnega voda, ki pa je “odklopljen in v popravilu”.

“Jedrska varnost v jedrski elektrarni ZNPP ostaja v negotovem stanju,” je sporočil Grossi in pojasnil, da je nuklearka od zadnjih ruskih zračnih napadov odvisna od enega samega rezervnega električnega voda, ki pa je “odklopljen in v popravilu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je vod odklopljen in elektrarna nima dostopa do električnega omrežja, je odvisna od zasilnih dizelskih generatorjev. Ti lahko po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatom zagotavljajo energetske potrebe elektrarne deset dni. Nuklearka sicer elektriko potrebuje za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Prvi mož IAEA je že 9. marca, na dan, ko je elektrarna v Zaporožju zaradi ruskih napadov že šestič ostala brez povezave z ukrajinskim elektroenergetskim sistemom, opozoril na nevarnost ponavljajočih izpadov elektrike v nuklearki. “Vsakič znova je loterija. In če bomo dovolili, da se to vedno znova dogaja, nam bo nekega dne zmanjkalo sreče,” je takrat dejal.

Nuklearka v Zaporožju je od marca lani pod ruskim nadzorom. Obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si IAEA že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih periodično obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.

Evropska unija od začetka ruske invazije na Ukrajino usklajuje redne medicinske evakuacije ukrajinskih bolnikov, bodisi kronično bolnih bodisi poškodovanih zaradi vojne. Skupno je bilo do danes prek evropskega mehanizma civilne zaščite premeščenih več kot 2.000 ukrajinskih pacientov v bolnišnice po vsej Evropi, med drugim tudi v Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje