Začetek predsedniške kampanje DeSantisa zaznamovale tehnične težave

Svet 25. Maj 202308:09 0 komentarjev
Ron DeSantis
RonDeSantis/Handout via REUTERS

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis se bo potegoval za predsednika ZDA. Kampanjo za kandidata za predsedniški položaj je najavil z odločnimi besedami, vendar s tehnično neuspešno izvedbo v spletnem pogovoru z Elonom Muskom na Twitterju. Nekateri so sicer mnenja, da 44-letni republikanec ni pripravljen na spopad z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je z veseljem izkoristil težave ob začetku DeSantisove kampanje. Na svojem družbenem omrežju je namreč zapisal, da je njegova predstavitev ''katastrofalna''.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je skušal nastopiti samozavestno, vendar se mu je maščevala nekoliko nenavadna odločitev, da svojo kampanjo najavi v spletnem pogovoru z lastnikom Twitterja Elonom Muskom. Zvočni prenos se je večkrat sesul, zaradi česar večina uporabnikov ni mogla slišati novega predsedniškega kandidata republikancev. “Ameriški propad ni neizogiben – to je izbira. Izbrati moramo novo smer – pot, ki bo pripeljala do ameriške oživitve,” je med drugim dejal DeSantis. V pogovoru z Muskom, ki je trajal več kot eno uro, nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni omenil niti enkrat.

Trump je na drugi strani z veseljem izkoristil težave ob začetku DeSantisove kampanje. “DeSantisova predstavitev na Twitterju je katastrofalna! Njegova celotna kampanja bo katastrofa. Glejte!” je zapisal na svojem družbenem omrežju. DeSantis se pridružuje republikanski tekmi za nominacijo, ki vključuje tudi nekdanjo veleposlanico ZDA pri ZN Nikki Haley, senatorja Tima Scotta iz Južne Karoline, nekdanjega guvernerja Arkansasa Aso Hutchinsona in biotehnološkega podjetnika Vivka Ramaswamyja. Za verjetnega predsedniškega kandidata velja tudi nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki pa kandidature še ni napovedal.

DeSantisova predstavitev v sredo zvečer se ni odvila po načrtih. Spletni dogodek se je začel s tehničnimi napakami, ki so bile po Muskovih besedah posledica preobremenitve strežnikov, ker je toliko ljudi hkrati skušalo spremljati dogodek. Več kot 20 minut po načrtovanem začetku so bili številni uporabniki izločeni iz prenosa, slišali so piskanje mikrofonov in glasbo za čakanje ter se soočali z drugimi tehničnimi težavami.

“Neuspešna predstavitev? Opravljena. Neuspešna napoved – prav tako. Veselimo se neuspešne kampanje Rona DeSantisa,” je dejal strateg kampanje Nikki Haley Mark Harris. Kljub temu so iz DeSantisovega štaba sporočili, da je v prvi uri po objavi na spletu zbral že milijon dolarjev donacij. “Imeli smo ogromno občinstva,” je DeSantis dejal v poznejšem intervjuju za Fox News, ko so ga vprašali o tehničnih težavah. “Bilo je največje občinstvo na Twitterju doslej. Resnično smo navdušeni nad navdušenjem ljudi,” je še dejal DeSantis in dodal, da se morajo republikanci znebiti kulture porazov, kar je letelo na Trumpa.

Njegov vstop v kampanjo je bil napovedan prejšnji teden

DeSantisov vstop v kampanjo je bil napovedan prejšnji teden, sicer pa se je o tem ugibalo že vse od leta 2020, ko je Donald Trump izgubil volitve proti Joeju Bidnu. Republikanski guverner Floride je pa je zdaj Zvezni komisiji za volitve (FEC) tudi uradno prijavil, da se bo potegoval za predsednika ZDA. DeSantis v boju za nominacijo republikanske stranke v anketah zaostaja za Trumpom, vendar mu je od vseh drugih republikanskih kandidatov še najbližje. 44-letni DeSantis bo moral republikanske volivce prepričati, da ima več možnosti za zmago proti demokratu Bidnu kot katerikoli drugi republikanec na čelu s Trumpom, kar ne bo enostavno.

DeSantis je bil v šolskih letih dober igralec baseballa in na univerzi Yale celo kapetan univerzitetnega moštva. Po študiju je nekaj časa učil na srednji šoli, nato pa se podal na študij prava na Harvard. Delal je kot pravnik v ameriški mornarici in to med drugim celo v Guantanamu in v Iraku. Leta 2012 je bil izvoljen v zvezni kongres in se nemudoma pridružil poslanski skupini Svobode, ki združuje skrajno desne republikance v Washingtonu. Političnih točk ga bo stalo med drugim prizadevanje za dvig starostne meje za upokojitev na 70 let. Leta 2018 se je podal v tekmo za guvernerja Floride, ki jo je s pomočjo podpore Trumpa tudi dobil, čeprav zelo tesno.

Ron DeSantis
Sarah Silbiger/REUTERS

Leta 2020 je bilo povsem drugače in DeSantis je zmagal s prednostjo 19 odstotkov, kar je Trumpa nemudoma zbodlo in ga je po namigovanjih, da bi se lahko odločil za predsedniško kandidaturo leta 2024, začel nemudoma napadati kot nehvaležnega. DeSantis je lani nekaj časa celo na kratko vodil v anketah med možnimi republikanskimi kandidati, vendar pa so Trumpu pravosodne težave začele višati podporo med republikanci, DeSantis pa je drsel navzdol.

Republikanski volivci ga niso sprejeli kot alternativo Trumpu z več možnostmi za osvojitev Bele hiše, čeprav so finančni krogi in drugi strankarski botri v njem videli veliko upanje. DeSantis se je v boju za osvojitev strankarske baze podal bolj desno od Trumpa in se razglasil za vojščaka proti t. i. woke ideologiji. DeSantis s pomočjo zanesljive republikanske večine spreminja zakonodajo Floride tako, da na primer prepovedujejo določene knjige, pouk ali pogovore o skupnosti LGBTQ.

Odmeva tudi njegova vojna s podjetjem Disney, ki je kritiziralo zakon proti istospolno usmerjenim, in DeSantis podjetju skuša odvzeti avtonomni status pri Orlandu, kjer je zabaviščni park Disney World. Disney se je zaradi tega odpovedal milijardo dolarjev vredni naložbi v Florido. DeSantis bo na poti do Bele hiše moral najprej premagati Trumpa. Ta je DeSantisa opredelil kot Rona “Svetohlinskega” in Rona “Mesno kroglico”, poudarja, da je nehvaležen, ker se podaja v tekmo proti njemu, in izpostavlja njegove značajske pomanjkljivosti. DeSantis naj ne bi imel veliko zaveznikov, ki bi bili pripravljeni sodelovati z njim, ker naj bi bil sebičen, družbeno neroden in okoren. Njegova glavna politična svetovalka je njegova žena Casey DeSantis, nekdanja televizijska novinarka. Na Floridi volijo zanj, nacionalna javnost pa ga ne pozna.

Trump ga napada tudi zaradi zaostrovanja zakonodaje proti splavu in načrtovanja posegov v pokojninski sistem in zdravstveni sistem za upokojence (medicare), pri čemer zveni tako kot demokrati, saj se zaveda, da so programi priljubljeni med volivci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!