Ameriški astronomi prosijo za pomoč

asteroid slika teleskop Hubble
Pot asteroida, kot jo je zaznal teleskop Hubble/PROFIMEDIA

Ameriški astronomi prosijo javnost za pomoč pri pregledovanju na tisoče slik nočnega neba, da bi lažje določili še neodkrite asteroide.

Raziskovalci na univerzi Arizona so začeli spletni projekt, ki vsakomur, tudi tistim brez izkušenj, omogoča pregledovanje teleskopskih slik neba, da bi opazili neodkrite asteroide. Tudi take, ki so potencialno nevarni, ker bi lahko trčili z Zemljo. Projekt je del Nasinega iskanja Zemlji bližnjih objektov.

Večina asteroidov je v pasu med Marsom in Jupitrom in so lahko veliki kot majhno kamenje pa tudi kot skale z več kilometrov premera. Večinoma se gibljejo po stalnih tirnicah, vsake toliko pa vplivi težnosti planetov ali medsebojna trčenja lahko kakšnega poženejo v novo orbito, ki lahko prečka Zemljino. Nekateri astronomi menijo, da je bil prav asteroidni pas “domovanje” asteroida, ki je pred 66 milijoni let izbrisal skoraj vse dinozavre.

Na podlagi opazovanj nastaja na tisoče fotografij našega neba, ki jih je treba pregledati. Seveda bi to lahko naredili tudi strojno, a astronomi priznavajo, da je njihova programska oprema razmeroma nediskriminatorna, kar pomeni, da je zanjo vseeno, ali je na sliki samo vesoljski prašek, utripajoča zvezda ali asteroid. Zaradi tega računajo na človeško pomoč – prostovoljno, seveda – saj je celo razmeroma neizurjen človek boljši pri opazovanju predmetov in o njih pravilneje presoja kot strojna oprema.

V okviru programa bodo slike potencialnih asteroidov pokazali več prostovoljcem.

Ti bodo na spletni strani Zooniverse lahko primerjali več sklopov s po štirimi slikami in označevali tiste, za katere menijo, da so na njih asteroidi. Tiste, ki jih bo dovolj prostovoljcev označilo kot relevantne, bodo strokovnjaki nato podrobneje pregledali, da bi ugotovili velikost in orbito in verjetnost, da bodo kdaj trčili v Zemljo. Doslej so astronomi identificirali več kot 30.000 asteroidov blizu Zemlje, približno 1.400 pa jih spremljajo, saj obstaja določeno (običajno majhno) tveganje, da bodo v prihodnosti zadeli Zemljo. O tem smo pred kratkim pisali tudi mi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.