Pred nami nov prometni infarkt: kaj napoveduje Dars

Slovenija 25. Maj 202306:05 > 26. Maj 2023 14:56 2 komentarja
Prometna gneča
Fotografija je simbolična. (foto: Bobo)

Od petka do ponedeljka se na slovenskih cestah znova pričakuje zelo gost promet. Na Darsu ob tem opozarjajo, da se pripravite na daljše potovalne čase.

Po preteklem tednu, ko smo večkrat pisali o gnečah na slovenskih cestah, predvsem zaradi praznika vnebohod, je tudi ta konec tedna predviden močno povečan promet.

Dars napoveduje močno povečan tranzitni promet od petka zaradi bližajočega se praznika binkošti. Na račun tega praznika imajo namreč nekatere države v ponedeljek dela prost dan (Slovenije ni med njimi) in si tako številni privoščijo podaljšan konec tedna. Petek je na slovenskih cestah že tako najbolj obremenjen dan, tokrat pa bo k domačemu prometu dodan še povečan tranzitni promet, opozarjajo na Darsu.

Binkošti ali praznik Svetega Duha (tudi “praznik tednov”) je praznični dan v cerkvenem koledarju. Beseda binkošti izvira iz starogrške besede pentekoste, kar pomeni ‘petdeseti’. Na 50. dan po veliki noči rimokatoličani praznujejo prihod Svetega Duha, ki je simboliziran tudi z rdečo barvo v bogoslužju (v nasprotju s siceršnjo belo barvo).

Največ avtomobilov pričakujejo iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, dela Švice, Belgije in Nizozemske, ob tem pa imajo v Avstriji tudi počitnice, kar bo še dodatno vplivalo na gostoto prometa. Dars tako napoveduje, da bo od 26. do 29. maja zelo gost promet od Avstrije proti Hrvaški in v obratni smeri. Bolj zasedena bodo tudi počivališča, še dodajajo na Darsu.

V začetku junija še en praznik, ki se bo odražal na cestah

Ob tem še izpostavljajo, da bo močno povečan tranzitni promet tudi 8. junija, ko katoliki praznujejo sveto rešnje telo.

“Doslej smo na naših avtocestah ob teh treh verskih praznikih, ki si sledijo v treh tednih, vedno zaznali povečan promet, v posameznih letih običajno še najmanj izrazito pri zadnjem po vrsti,” pravijo na Darsu.

Voznikom priporočajo, da se pred odhodom na pot pozanimajo o stanju na cestah. Informacije so dosegljive na telefonski številki 1970 ali  avtomatskem odzivniku 0802244, informacije so na voljo tudi na spletnih straneh promet.si.

Letos je bilo po Darsovih podatkih v času povečanega prometa (prazniki, počitnice) na slovenskih avtocestah in hitrih cestah približno enako število vozil kot v istem obdobju lani. Enako velja tudi za regionalne ceste, ki peljejo proti hrvaškemu delu Istre.

Zaradi ukinitve mejnega nadzora na meji s Hrvaško tokrat ni bilo zastojev pred mejnimi prehodi, čeprav je bil promet zgoščen. Ob večji pretočnosti na meji se je od Hrvaške proti notranjosti Slovenije promet bolj zgostil na ozkih grlih na regionalnih cestah, zlasti od Dragonje proti Kopru in na primorski avtocesti proti Ljubljani, zlasti pred razcepom Kozarje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje