Rishi Sunak vnovič v bitko za britanskega premierja

Svet 23. Okt 202214:59 0 komentarjev
rishi sunak, velika britanija, premier
PROFIMEDIA

Rishi Sunak se podaja v bitko za vodjo konzervativne stranke in s tem bodočega predsednika britanske vlade. Sunak, ki je pred šestimi tedni mesto premierja izgubil proti Liz Truss, je zbral podporo poslanskih kolegov in tokrat upa na boljši rezultat. Do jutri bo znano, koliko protikandidatov bo imel in ali bo eden izmed njih tudi bivši premier Boris Johnson.

Rishi Sunak je naznanil svojo kandidaturo za vodjo konzervativne stranke in se s tem znova podal v bitko za mesto predsednika britanske vlade. Ali bo kandidaturo vložil ali ne, se je po navedbah BBC v Veliki Britaniji špekuliralo, vse odkar je v četrtek zgolj 44 dneh na položaju odstopila bivša premierka Liz Truss, od takrat pa je Sunak zbral podporo več kot stotih poslancev.

rishi sunak, velika britanija
PROFIMEDIA

V kandidaturi, ki jo je naznanil na družbenem omrežju Twitter, je zapisal, da je Velika Britanija sijajna država, a da se sooča z globoko gospodarsko krizo. Sam meni, da jo lahko reši, prav tako pa da lahko združi konzervativno stranko in se izkaže v dobro države. “Čeprav so izzivi, s katerimi se soočamo, še večji kot tisti, s katerimi smo se soočali med pandemijo, so priložnosti še večje, če se le pravilno odločimo,” je Sunak zapisal v objavi Twitterju.

Britancem je obljubil integriteto, profesionalizem in odgovornost na vseh ravneh vlade. Bivši namestnik predsednika vlade Dominic Raab je, kot piše BBC, dejal, da Sunaku podpora raste “iz ure v uro”.

Sunak, nekdanji analitik pri banki Goldman Sachs in finančni minister v vladi Borisa Johnsona, je pred šestimi tedni na glasovanju članov konservativne stranke s 60.000 glasovi proti 81.000 izgubil tekmo za premierski položaj proti Liz Truss. Med torijci pa se je začela tekma za njenega naslednika ali naslednico.

Sunak proti Johnsonu?

Bitka za naslednika Liz Truss se v Veliki Britaniji zaostruje, poleg Sunaka pa naj bi si na čelo konzervativcev spet želel tudi bivši premier Johnson. Čeprav uradne kandidature še ni vložil – pojavljajo se namreč ugibanja, ali bo do ponedeljka zbral dovolj poslanske podpore – viri blizu Johnsona potrjujejo, da se bo podal v boj za premierja. “Storili bomo to. Sem za,” je po besedah enega njegovih najtesnejših zaveznikov v parlamentu Jamesa Duddridga sporočil Johnson.

Kandidati za naslednika Liz Truss morajo do ponedeljka zbrati vsaj sto glasov podpore med 354 konservativnimi poslanci, kar pomeni, da se bodo za vodenje stranke – in s tem vlade – lahko potegovali največ trije kandidati. Kot prva je kandidaturo v petek javno oznanila nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt.

Opozicijski laburisti medtem pozivajo k sklicu predčasnih volitev, češ da konservativci ne morejo še tretjič v istem mandatu zamenjati vodje. Predčasnih volitev si glede na javnomnenjske raziskave podjetja YouGov želi tudi okoli 60 odstotkov britanskih volivcev. Redne volitve so sicer predvidene za konec leta 2024 oziroma v začetku leta 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!