Johnson prispel na Otok, podaja se v tekmo za naslednika Liz Truss (VIDEO)

Svet 22. Okt 202210:37 > 13:15 1 komentar

Nekdanji britanski finančni minister Rishi Sunak je v tekmi za naslednika britanske premierke Liz Truss prvi zbral sto glasov britanskih konservativcev, so po poročanju britanskih medijev v petek zvečer sporočili njegovi podporniki. Tudi nekdanjega premierja Borisa Johnsona je po navedbah njegovih tesnih sodelavcev že podprlo več kot sto poslancev.

Niti Boris Johnson niti Rishi Sunak sicer za zdaj nista javno objavila kandidature. Sunak je kljub temu že zbral potrebno podporo poslanskih kolegov. Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Tobias Ellwood je tvitnil, da ima čast podpreti Sunaka kot stoti poslanec.

Sunak, nekdanji analitik pri banki Goldman Sachs in finančni minister v vladi Borisa Johnsona, je pred šestimi tedni na glasovanju članov konservativne stranke s 60.000 glasovi proti 81.000 izgubil tekmo za premierski položaj proti Liz Truss. Ta je po le 44 dneh v četrtek odstopila, med torijci pa se je začela tekma za njenega naslednika ali naslednico.

Kot prva je kandidaturo v petek javno oznanila nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt. Tudi Johnson pa se je očitno odločil, da se bo poskušal spektakularno vrniti na čelo britanske vlade. Skrajšal je počitnice na Karibih in je že pristal na londonskem letališču Gatwick. “Storili bomo to. Sem za,” je po besedah enega njegovih najtesnejših zaveznikov v parlamentu Jamesa Duddridga sporočil Johnson. Viri blizu nekdanjemu premierju, na katere se sklicuje britanski BBC, so popoldne sporočili, da je Johnsona že podprlo več kot sto konservativnih poslancev.

Glede na podatke BBC je sicer Johnsonu javno izreklo podporo 49 poslancev, Sunaku 110, Penny Mordaunt pa ima 21 glasov podpore.

REUTERS

Sto glasov do ponedeljka

Kandidati za naslednika Liz Truss morajo do ponedeljka zbrati vsaj sto glasov podpore med 354 konservativnimi poslanci, kar pomeni, da se bodo za vodenje stranke – in s tem vlade – lahko potegovali največ trije kandidati.

Če zadostno podporo do ponedeljka ob 14. uri po londonskem času zbere le en kandidat oz. kandidatka, bo ime novega voditelja Združenega kraljestva znano že v ponedeljek. V nasprotnem bodo poslanci torijcev imeli čas do petka, da izvolijo novega voditelja.

Opozicijski laburisti medtem pozivajo k sklicu predčasnih volitev, češ da konservativci ne morejo še tretjič v istem mandatu zamenjati vodje. Predčasnih volitev si glede na javnomnenjske raziskave podjetja YouGov želi tudi okoli 60 odstotkov britanskih volivcev. Redne volitve so sicer predvidene za konec leta 2024 oziroma v začetku leta 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.