Moskva ZDA prvič očitala neposredno vpletenost v vojno v Ukrajini

Svet 02. Avg 202216:03 > 16:06
Biden Putin
PROFIMEDIA

Rusko obrambno ministrstvo je ZDA danes prvič javno očitalo neposredno vpletenost v vojno v Ukrajini. Klici med ukrajinskimi uradniki, ki jih je prestregla Rusija, naj bi namreč razkrili, da ZDA potrjujejo cilje, ki jih z raketnimi sistemi himars napadajo ukrajinske sile. Kremelj je sicer zatrdil, da ofenziva v Donbasu poteka po načrtih.

Rusija je v preteklosti ZDA že obtožila posredne vpletenosti v vojno v Ukrajini, a obtožb, kakršne je danes navedel tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, doslej ni izrekla, poroča britanski BBC, ki sicer dodaja, da ruskih trditev ni mogoče neodvisno preveriti.

“Administracija (predsednika ZDA Joeja) Bidna je neposredno odgovorna za vse raketne napade Kijeva na stanovanjska območja in civilno infrastrukturo v naseljih v Donbasu in drugih regijah, ki so povzročili množične smrti civilistov, je dejal Konašenkov.

Aprila je ruski zunanji Sergej Lavrov dejal, da odločitev Bidna o večmilijardnih dobavah orožja Ukrajini dejansko pomeni, da zveza Nato posredno sodeluje v vojni proti Rusiji.

Himars so napredni večcevni raketni sistemi, s katerimi je mogoče izvesti zelo natančne napade na cilje, oddaljene tudi 70 kilometrov.

Z ruskega obrambnega ministrstva so sicer danes sporočili, da ruska vojska na vzhodu Ukrajine napreduje povsem po načrtih. Kot je dejal Šojgu, bodo po prevzemu nadzora nad regijo Lugansk tudi Doneck “osvobodili v skladu z načrti”.

Ruske in proruske sile so celoten Lugansk zasedle v začetku julija, od takrat pa v sosednjem Donecku niso zabeležile večjih uspehov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

A Šojgu je danes naštel šest krajev v Donecku, ki so jih v zadnjih dneh zasedle ruske sile. Poleg tega naj bi ruska vojska v zadnjih tednih uničila šest izstrelišč za rakete himars in osvojila pomembno termoelektrarno Vuhlehirsk, je dejal.