S tihotapljenjem goriva iz Slovenije in Hrvaške oškodovali italijanski proračun

Svet 24. Mar 202313:30 0 komentarjev
Kurilna sezona
Simbolična fotografija (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Italijanska finančna policija in evropski javni tožilec v Bologni sta zamrznila premoženje petih posameznikov in dveh podjetij. Ti so osumljeni tihotapljenja goriva iz Slovenije in Hrvaške, ki so ga nato v Italiji prodajali po nižji ceni od tiste na bencinskih črpalkah.

Urad evropskega javnega tožilstva (EPPO) v Bologni in italijanska finančna policija sta zaradi nezakonite trgovine z gorivom zamrznila premoženje petih posameznikov in dveh podjetij v vrednosti 149 milijonov evrov. Sumijo jih, da so tihotapili gorivo iz Slovenije in Hrvaške v Italijo, s čimer so državo oškodovali za več kot 90 milijonov evrov.

“Nalog za zamrznitev premoženja je izdal preiskovalni sodnik iz Parme na zahtevo EPPO, in sicer proti petim posameznikom in dvema podjetjema, vključenima v trgovino z gorivom. Sodniško odločitev o zaplembi gotovine, bančnih računov in nepremičnin so izvedli v Parmi, Potenzi in Salernu,” so sporočili iz EPPO.

Italijanska policija je med preiskavo odkrila več milijonov evrov v gotovini, ki so bili skriti pod podom poslopja enega od preiskovanih podjetij. Tarča preiskave je bila kriminalna skupina, ki so jo ustanovili trije Italijani. Ti so delovali iz Dubaja, Miamija in Salerna.

Sumijo jih, da so tihotapili gorivo iz Slovenije in Hrvaške v Italijo, kjer so ga preprodajali po nizki ceni, pri tem pa kot posrednike uporabljali več fiktivnih podjetij. Po navedbah EPPO so gorivo prodali podjetju s sedežem v Parmi, za katerega sumijo, da je storilo davčno prevaro, s tem pa omogočilo prodajo goriva pod tržnimi cenami in nelojalno konkurenco.

EPPO ocenjuje, da so osumljeni z neplačevanjem davkov od leta 2016 oškodovali državni proračun Italije za več kot 92 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!