Scholz pozval k znatnemu povečanju proizvodnje orožja: “Evropa ne živi v miru”

Svet 12. Feb 202419:13 4 komentarji
Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz meni, da mora Evropa nujno in znatno povečati proizvodnjo orožja. Dodal je, da je "boleča realnost" ta, da Evropa ne živi v času miru.

Evropa mora nujno in znatno povečati proizvodnjo orožja, je danes izjavil nemški kancler Olaf Scholz in opozoril, da stara celina ne živi v času miru.

Po njegovih besedah morajo evropske države za ta namen združiti naročila in finančna sredstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Znatno povečanje proizvodnje orožja v Evropi je nujno potrebno, je na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za novo tovarno streliva podjetja Rheinmetall v majhnem kraju Unterlüss severno od Hannovra dejal Scholz. Dodal je, da je “boleča realnost” ta, da Evropa ne živi v času miru.

Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

“Od izdelave moramo preiti k množični proizvodnji oborožitve,” je poudaril kancler in zatrdil, da morajo biti “tisti, ki si želijo miru, sposobni uspešno odvračati agresorje”. Ob tem je omenil vojno v Ukrajini in ocenil, da je prihodnost na pravilih temelječega svetovnega reda odvisna od razpleta tega konflikta.

Po besedah Scholza, ki članice EU že dlje časa poziva h krepitvi orožarske industrije, so obljube drugih držav glede pomoči Ukrajini še vedno nezadostne. “Doslej smo si pomagali tako, da smo veliko dobavljali iz zalog,” je dejal in dodal, da je to vse manj mogoče.

“Tanki, havbice, helikopterji in sistemi zračne obrambe ne stojijo na policah. Če se več let nič ne naroča, se tudi nič ne proizvaja,” je še dejal prvi mož nemške vlade in ocenil, da morajo pristojni storiti vse, kar je v njihovi moči, da se proizvodnja orožja poveča po vsem svetu.

Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

Minuli teden se je Scholz mudil na obisku v ZDA, kjer je skupaj z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom kongres v Washingtonu pozval, naj potrdi dolgo odlašani paket vojaške pomoči Ukrajini. Po mnenju obeh voditeljev se namreč Kijev brez te pomoči in podpore evropskih držav ne bo mogel ubraniti pred rusko agresijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje