Se je ruski plačanec, ki so ga aretirali na Norveškem, želel vrniti v Rusijo?

Svet 23. Sep 202316:13 4 komentarji
Andrej Medvedjev in njegov odvetnik v Oslu
Andrej Medvedjev in njegov odvetnik v Oslu (Foto: Gorm Kallestad/NTB /via REUTERS)

Andrej Medvedjev je nekdanji plačanec razvpitega podjetja Wagner. V strahu za svoje življenje se je v začetku leta zatekel na Norveško, kjer je zaprosil za zaščito, zdaj pa so ga tam aretirali. Vzrok za to je sum, da je skušal nezakonito prečkati mejo med Norveško in Rusijo.

Na Norveškem je bil aretiran eden od nekdanjih poveljnikov najemniške vojske Wagner Andrej Medvedjev, ki je v mednarodni javnosti znan kot človek, ki je opisal krutost ustroja in taktik bojevanja ruskih plačancev.

Po besedah odvetnika Brynjulfa Risnesa, so Medvedjeva aretirali, saj naj bi po tem, ko je vložil prošnjo za zaščito na Norveškem, poskušal nezakonito prečkati norveško-rusko mejo, navaja tiskovna agencija Reuters. Risnes, ki zastopa Medvedjeva, je za tiskovno agencijo povedal še, da je bila aretacija nekdanjega plačanca pravzaprav nesporazum.

“Tam gori [na mestu aretacije, op. a.] je bil, da bi videl, ali lahko najde mesto, kjer je prečkal mejo (iz Rusije v Norveško). Ustavili so ga, ko je bil v taksiju. Nikoli ni bil v bližini meje … Nikdar ni nameraval prečkati meje (v Rusijo),” je dejal odvetnik.

Spomnimo, Medvedjev je prek arktične meje oziroma zaledenelega jezera iz Rusije na Norveško pobegnil januarja. Kot je opisal, je bežal pred naboji pripadnikov ruskih sil, ki so nanj streljali. Svojo prošnjo za zaščito na Norveškem je utemeljil z argumentom, da se boji za svoje življenje – po lastnih navedbah je bil namreč priča umorov in krutim ravnanjem z ruskimi zaporniki, ki so se v sklopu Wagnerjevih operacijah borili v prvih bojnih linijah v Ukrajini.

Medvedjev je januarja o svoji izkušnji z Wagnerjem opisal v intervjuju za CNN. 26-letnik, ki je po lastnih besedah nekdaj služil v ruski vojski, nato pa se je kot wagnerjevec boril v okolici Bahmuta na vzhodu Ukrajine, je spregovoril o tem, da so vodilni zbrali tiste, ki se niso želeli boriti, in jih ustrelili pred novinci. “Novi rekruti so namreč prišli na mejo, videli, kaj se dogaja, in se niso želeli boriti. Na tak način pa so jih prepričali, da so se vendarle borili,” je opisal.

Več v prispevku Nekdanji poveljnik v ruskem Wagnerju opisal brutalnost in slabo organizacijo.

Borec skupine Wagner
Foto: Sputnik/PROFIMEDIA

Kot je povedal, je poročal neposredno ustanoviteljema skupine Dmitriju Utkinu in ruskemu oligarhu Jevgeniju Prigožinu, ki sta po dostopnih informacijah umrla na letalu, ki je pred nekaj tedni strmoglavilo v Rusiji.

Andrej Medvedjev je sicer maja v videoposnetku, objavljenem na platformi YouTube, povedal, da se želi vrniti v Rusijo, čeprav bi bilo zaradi tega njegovo življenje lahko ogroženo, še piše Reuters. Opisal se je za “nekakšnega fanta v veliki igri”, v katero ne želi biti več vključen. Pred tem, aprila, je bil na Norveškem obsojen zaradi pretepa v baru in nošnje orožja (zračne puške).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje