Črnogorski turistični delavci pojasnjujejo, zakaj je letošnja sezona neuspešna

Magazin 18. Jul 202220:16 > 19. Jul 2022 09:52 3 komentarji
Črna gora
PROFIMEDIA

V Črni gori letos kopalcem ni treba prav daleč, da bi našli prosto mesto na plaži. Na cestah ni prometnih zamaškov, mnogi lokali in restavracije so prazni. Turistična sezona v Črni gori je "zagotovo neuspešna", pravijo turistični delavci. Čemu to pripisujejo?

Turistični delavci v Budvi, Baru in Ulcinju niso zadovoljni z dosedanjim izkupičkom turistične sezone. Gostinci in hotelirji trdijo, da je gostov manj kakor prejšnja leta, kar pripisujejo vojni v Ukrajini, slabi promociji Črne gore kot turistične destinacije, pa tudi visokim cenam, piše Nova.rs.

Cene za 50 odstotkov višje kot prejšnjo sezono

“Izposoja ležalnika na plaži stane 25 evrov. Kateri turist iz srednjega razreda bo zanj plačal 25 evrov? To je visok strošek za ljudi,” je stanje komentiral črnogorski turistični delavec Nebojša Perović. Cene so letos približno 50 odstotkov višje kot v prejšnji sezoni, poroča Nova.rs. “Glede na to, v katerem delu sezone smo, so razmere veliko slabše, apartmaji so napol prazni. Restavracija obratuje, a to ni kapaciteta, s katero bi morala delati na današnji datum. Sezona je zagotovo zelo neuspešna,” je dodal Perović.

Položaj v Baru in Ulcinju ni nič boljši, piše Nova.rs. Turistični delavci iz teh občin kot težavo izpostavljajo razmere v Ukrajini in šibko promocijo Črne gore kot turistične destinacije. “Nimamo gostov iz Rusije in Ukrajine, a to so bili gosti, ki so pogosto obiskovali Ulcinj. Upam, da se bo obisk v naslednjih treh ali štirih dneh povečal in da bomo imeli do 22. ali 23. avgusta močno sezono,” je povedal hotelir Hasan Karamanaga. Gosti iz Rusije, Ukrajine in Belorusije so po navedbah medija Balkan Insight lani ustvarili dobro petino nočitev v Črni gori.

V črnogorskem Združenju hotelirjev, gostincev in zasebnih namestitev v Čanju pa menijo, da je premalo storjeno za promocijo: “Ni dovolj zgolj iti na stojnice in promovirati ter razdeliti nekaj letakov, morali bi posneti več promocijskih posnetkov in vključiti vse, da v tem sodelujejo,” je dejal Momčilo Šćekić iz Združenja.

Črna gora
PROFIMEDIA

Hoteli napol prazni

Direktorica Združenja ponudnikov zasebnih namestitev v Črni gori Branka Džoganović je za Vijesti povedala, da so zasebne nastanitve, čeprav gre za vrh turistične sezone, zgolj 30 odstotkov zasedene.

V Črni gori je v paradnem turističnem mestu Budva na začetku julija bivalo za petino manj gostov kot v istem obdobju lani, kažejo podatki Turistične organizacije Budva. Manj gostov kot preteklo leto so imeli tako v hotelih kot zasebnih namestitvah, rezultati pa so po mnenju turističnih delavcev še slabši od uradnih.

V Budvi je na območju od plaže Jaz do Buljarice v prvem tednu julija bivalo 26.432 gostov ali 19 odstotkov manj kot lani.

Zaradi bojazni, da turistov iz Rusije in Ukrajine letos ne bo v Črno goro, je vlada v Podgorici že konec maja sprejela ukrep, ki bi lahko nadomestil morebiten izpad dohodka – v državo lahko po novem brez vizuma pripotujejo državljani Savdske Arabije, piše Balkan Insight.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje