Silovit ciklon Mocha pustoši po Bangladešu in Mjanmaru (VIDEO)

Svet 14. Maj 202313:31 > 18:37 0 komentarjev
Ciklon Mjanmar Bangladeš
Foto: Profimedia

Bangladeš in Mjanmar je dosegel silovit ciklon Mocha. Ciklon z vetrom, ki piha tudi do 195 kilometrov na uro, ruva drevesa, prinesel pa je tudi močno deževje na območje med mestom Cox's Bazar, kjer v krhkih bivališčih živi milijon beguncev muslimanske manjšine Rohinga iz Mjanmara, in mestom Sittwe v Mjanmaru, je sporočila meteorološka agencija Bangladeša. V Bangladešu ni zahteval večje škode ali žrtev.

Ameriški center za opozarjanje na tajfune je pred tem sporočil, da se je Mocha pred prihodom do obale na mejnem območju med državama okrepila v orkan 5. kategorije z vetrom do 259 kilometrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Močan veter in deževje sta grozila, da bosta na priobalnem območju okoli Bengalskega zaliva povzročila nevarne poplave zaradi visokih valov, obstajala pa je tudi nevarnost zemeljskih plazov. Kasneje je bangladeški predstavnik za naravne nesreče Kamrul Hasan sporočil, da ciklon v državi ni povzročil večje škode, in pojasnil, da so oblasti pred neurjem evakuirale okoli 750.000 ljudi.

Bali so se tudi, da bo ciklon dosegel begunsko taborišče v mestu Cox’s Bazar v Bangladešu, ki je eno največjih begunskih taborišč na svetu, saj v njem v krhkih bambusovih zavetiščih s ponjavami prebiva nekaj manj kot milijon beguncev. To se je tudi zgodilo. Ciklon je poškodoval od 400 do 500 začasnih bivališč, vendar ni zahteval žrtev, je za AFP povedal komisar za begunce Mizanur Rahman.

Vremenoslovci so opozarjali, da bi ciklon Mocha lahko bil najmočnejše neurje v Bangladešu v skoraj dveh desetletjih. Že pred njegovim prihodom so zaprli letališča, ribičem pa naročili, naj ne hodijo na morje. Danes pozno zvečer po lokalnem času pa je nevihta večidel minila, indijski meteorološki urad pa je sporočil, da bo ciklon oslabel, ko bo dosegel razgibane hribe v notranjosti Mjanmara.

O dežju in vetru so namreč danes poročali tudi v 500 kilometrov oddaljenem mjanmarskem Yangonu, bivši prestolnici države. Mjanmarski Rdeči križ je sporočil, da se pripravlja na izredne razmere. Po neurju so bile komunikacijske povezave s pristaniškim mestom Sittwe večinoma prekinjene, ulice pa je preplavila voda. Neurje je tudi odnašalo strehe in rušilo električne vode. Mesto je sicer že v soboto v strahu pred ujmo zapustilo na tisoče ljudi. Tamkajšnji lokalni mediji poročajo, da je v mjanmarski zvezni državi Rakhine padlo drevo ubilo 14-letnega dečka.

Veter je trgal hiše iz ponjav in bambusa tudi v begunskem taborišču za Rohinge v kraju Kyaukphyu v mjanmarski zvezni državi Rakhine. “Zdaj bomo preverili, ali se morska voda približuje našemu kraju (…) če se bo morska voda dvignila, lahko poplavi naše taborišče,” je opozoril vodja taborišča Khin Shwe, navaja AFP.

O dežju in vetru so danes poročali tudi v 500 kilometrov oddaljenem mjanmarskem mestu Yangon, bivši prestolnici države. Mjanmarski Rdeči križ pa je sporočil, da se pripravlja na izredne razmere.

Cikloni so redna in smrtonosna nevarnost za obale severnega Indijskega oceana, kjer živi več deset milijonov ljudi. Leta 2008 je ciklon Nargis opustošil mjanmarsko delto reke Iravadi in zahteval najmanj 138.000 življenj. Pred tem je leta 2007 ciklon Sidr prizadel južno obalo Bangladeša, pri čemer je umrlo več kot 3000 ljudi, škodo pa so ocenili na več milijard dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!