Kaj je skrivnostna Skupina Wagner, ki ji pravijo tudi Putinova vojska duhov

Svet 20. Mar 202211:02 > 13:40 12 komentarjev
Skupina Wagner, vojak
PROFIMEDIA

Skupina Wagner je ruska paravojaška organizacija, zasebna najemniška vojska, ki se bori v državah, kjer ima Rusija geopolitični interes, a hkrati tam ne želi biti preveč opazna. Pravijo ji tudi vojska duhov ali Putinova skrivna vojska. Skupina naj bi načrtovala tudi atentat na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Skupino Wagner naj bi ustanovil danes 51-letni Dmitrij Utkin, nekdanji ruski vojak, ki je po vsem telesu prekrit z različnimi nacističnimi tetovažami. Prav on naj bi dal paravojaški organizaciji ime, saj je bil Richard Wagner, po katerem se skupina imenuje, najljubši skladatelj Adolfa Hitlerja. Decembra 2016 se je Utkin v Kremlju fotografiral s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom, ki mu je podelil priznanje za pogum. Skupino Wagner naj bi financiral Jevgenij Prigožin, poslovnež, ki je tesno povezan s Putinom. Prigožin naj bi vodil tudi rusko “farmo trolov” – skupino ljudi, ki po spletu širijo dezinformacije.

Skupina Wagner
Profimedia

Skupina Wagner je v zasebni lasti, vendar je njeno upravljanje in delovanje globoko prepleteno z rusko vojaško in obveščevalno službo, pravijo strokovnjaki v Centru za strateške in mednarodne študije (CSIS). Sorcha MacLeod, pravnica in vodja skupine pri Združenih narodih, ki se ukvarja z vojaki plačanci po vsem svetu, pravi, da s pravnega vidika skupina Wagner ne obstaja, da je to mreža različnih skupin in združb in da ne gre samo za en subjekt.

Registrirana v Argentini, pisarni v St. Peterburgu in Hongkongu

Vojska Wagner naj bi bila registrirana v Argentini, pisarne pa ima v St. Peterburgu in Hongkongu. Skupina naj bi zaposlovala kar 6.000 ljudi. Z orožjem in strelivom naj bi ”wagnerje” zalagala ruska vojska, zato jo ukrajinska tajna služba imenuje tudi zasebna Putinova vojska. Ključna osebnost v poveljniški strukturi Wagnerjeve skupine naj bi bil Valerij Zaharov, nekdanji član ruske državne varnostne službe, ki je v imenu Rusije dolgo časa sodeloval kot svetovalec vlade v Srednjeafriški republiki. Ruska vlada zanika kakršnokoli vpletenost v skupino in vztraja, da skupina pravno ne obstaja, ker zasebne vojske v Rusiji niso zakonite.

Vojska duhov, ki naj bi načrtovala napad na Zelenskega

Skupino Wagner naj bi ruska vlada pošiljala tja, kjer se Rusija uradno ne sme pojaviti. Plačance zato opisujejo tudi kot vojsko duhov. Ker ne gre za pripadnike rednih ruskih enot, se Moskva lahko izogne kakršnikoli odgovornosti ali vpletenosti v operacije te paravojaške skupine. Od Skupine Wagner se distancira tudi, ko njene vojake ubijejo ali obtožijo vojnih zločinov.

Mesečna plača članov naj bi se gibala od 1.200 do 4.000 ameriških dolarjev. Prvič se je o Skupini Wagner v javnosti začelo šušljati, ko so se leta 2014 začeli boji v ukrajinskih pokrajinah Doneck in Lugansk, kjer so ruski plačanci izvajali bojne naloge, veliko pa jih je tudi izgubilo življenje. Tudi v zadnjih tednih iz Ukrajine sporočajo, da so opazili ruske plačance v bližini Kijeva, kjer izvajajo zahtevne vojaške akcije, ki jih zmorejo samo najbolj izurjeni marinci. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poroča o 400 plačancih, ki že od začetka ruskega napada delujejo v prestolnici in okolici. Prav zaradi njih naj bi v ukrajinski prestolnici veljala stroga policijska ura. Skupina naj bi načrtovala tudi atentat nanj.

Mučenje, samovoljne usmrtitve in poboji

Lani je EU uvedla sankcije proti trem osebam in trem subjektom iz skupine v povezavi s kršitvami človekovih pravic v Srednjeafriški republiki. “Skupina Wagner je novačila, usposabljala in poslala zasebne vojaške operativce na konfliktna območja po vsem svetu, da bi spodbujali nasilje, plenili naravne vire in ustrahovali civiliste v nasprotju z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim pravom o človekovih pravicah,” so lani sporočili iz EU. Skupino je obtožila mučenja, samovoljnih usmrtitev in pobojev ter “destabilizirajočih dejavnosti” v pokrajinah, kot je Donbas v Ukrajini. Verjame se, da je bila Skupina Wagner dejavna pri priključitvi Krima leta 2014, pri čemer je izvajala prikrite napade, izvidništvo in je zbirala obveščevalne podatke.

Angleška televizija Sky News je pred časom govorila s skupino mladih Rusov, ki so trdili, da so bili Wagnerjevi najeti vojaki, ki so se borili skupaj s četami Bašarja al Asada v Siriji.

Februarja 2018 je bila v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni tudi neposredna vojaška konfrontacija med ameriškimi in ruskimi silami. Spopadli so se plačanci iz Skupine Wagner ter ameriški vojaki, izbrani za posebne operacije. Američani, ki so bili na strani kurdskih sil, so na pomoč poklicali letalstvo. Umrlo je več kot 200 ruskih plačancev.

V Mozambiku so se ruski ”vojaški duhovi” na severu države borili skupaj z državno vojsko proti islamistom. Kot je v podkastu The Guardian – Today in Focus povedal novinar Pjotr Sauer, so bili Rusi zelo nepripravljeni na težke razmere v Mozambiku, zato so ga zelo hitro tudi zapustili.

Leta 2019 se je Skupina Wagner izkrcala tudi v Južni Ameriki, kjer je v z nafto bogati Venezueli pomagala “zagotavljati varnost” zloglasnemu predsedniku Nicolásu Maduru, ki je državo spravil na kolena.

Podobne paravojaške skupine, za katere se uradno ne ve, imajo tudi druge vojaške velesile. Najbolj znana ameriška zasebna vojska se imenuje Blackwater, leta 1996 jo je ustanovil nekdanji specialec Erik Prince.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje