Slovenska vesoljska podjetja v ZDA: “Sektor v Sloveniji se hitro razvija”

Slovenija 12. Apr 202415:50 0 komentarjev
Dewesoft
Podjetje Dewesoft (Foto: Borut Živuloviè/ BOBO)

Slovenska vesoljska pisarna se te dni mudi v ZDA, kjer se vesoljska podjetja predstavljajo na različnih dogodkih. Cilj je krepitev odnosov z ZDA na področju raziskovanja vesolja.

Slovenska vesoljska pisarna te dni v sodelovanju z Javno agencijo Spirit Slovenija, ministrstvom za obrambo in slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu organizira obisk podjetij s področja vesoljske industrije v ZDA. Uspešno so se že predstavila na srečanju Space Symposium v Colorado Springsu, obisk nadaljujejo v Denverju.

Gre za enega od pomembnih korakov za krepitev nadaljnjega sodelovanja med Slovenijo in ZDA, so sporočili iz slovenske vesoljske pisarne, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Prvi del programa se je odvijal v Colorado Springsu, kjer se je sedem slovenskih podjetij s področja vesoljske industrije – Dewesoft, Duol, FerroČrtalič, Intectiv, Obeor, Paradigma Technologies in Skylabs – udeležilo konference Space Symposium ter se predstavilo na skupni stojnici.

nasa
Foto: PROFIMEDIA

Sporazum tudi z Naso

Na dogodku vsako leto sodeluje več kot 12.000 udeležencev z vsega sveta, med njimi so predstavniki vlad, vesoljskih agencij, podjetij in institucij. S tem Space Symposium predstavlja odlično priložnost tako za navezavo poslovnih stikov kot seznanitev z globalnimi trendi razvoja vesoljskega sektorja, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Slovenska delegacija pod vodstvom vodje slovenske vesoljske pisarne Tanje Permozer se je v Colorado Springsu med drugim sestala s predstavnikom podjetja Axiom Space, ki gradi prvo zasebno vesoljsko postajo in ima sklenjene mednarodne sporazume o sodelovanju s številnimi državami, kot tudi z agencijo Nasa. Sestala se je tudi s predstavniki Evropske vesoljske agencije (ESA) ter institucij njenih držav članic.

Krepitev mednarodnega sodelovanja s ključnimi partnerji, kot so ESA, ZDA, Italija, Francija, Nemčija ter države EU, je za Slovenijo izrednega pomena. V zadnjih letih, odkar je Slovenija pridružena članica ESA, se namreč vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija, so spomnili na ministrstvu. Kot so dodali, nekatera podjetja že uspešno sodelujejo z ZDA, vendar obstajajo številne priložnosti za krepitev sodelovanja na tem področju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!