Slovesnost v taborišču Rab kot opomin, da se nasilje ne ponovi

Svet 12. Sep 202112:06 > 12:06 0 komentarjev
ZZB NOB
Fotografija je simbolična. Vir: Borut Živulović/BOBO

V spomin na 11. september 1943, ko so taboriščniki osvobodili italijansko fašistično taborišče Rab, je tam v soboto potekala slovesnost. Ta je bila, kot vse dosedanje, most prijateljstva med hrvaškim in slovenskim narodom, most, ki združuje v opominu, da se nasilje, povezano z ideologijami, ne bi več ponovilo, so sporočili iz ZZB NOB Slovenije.

Taboriščniki so 11. septembra 1943 osvobodili italijansko fašistično taborišče Rab, v katerem je bilo v letih 1942 in 1943 okoli 15.000 taboriščnikov, večinoma Slovencev, Hrvatov in Judov. Vsako leto tam pripravijo srečanje preživelih taboriščnikov, njihovih svojcev in prijateljev ter vseh, ki skrbijo za to, da se zločin ne pozabi.

Sobotne slovesnosti na pokopališču taborišča Kampor so se tako udeležili svojci taboriščnikov iz Slovenije in Hrvaške, poleg njih pa še domačini z Raba, predstavniki lokalnih oblasti, slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem in politike ter spominskih in drugih društev.

Slovenski in hrvaški govorniki so poudarili potrebo po ohranjanju zavedanja o skupni antifašistični tradiciji. Kot so opozorili, si ob poslušanju vseh pričevanj ne moremo predstavljati na eni strani trpljenja vseh, ki jih je doletela vojna in jih pognala v boj, izgnanstvo, begunstvo, zapore in koncentracijska taborišča, ter na drugi strani njihovega poguma in moči, so v sporočilu za javnost zapisali pri koordinacijskem odboru žrtev vojnega nasilja pri ZZB NOB Slovenije.

“Dogajanja v taborišču Kampor ne smemo pozabiti”

Osrednji govornik na prireditvi je bil poslanec v DZ Predrag Baković (SD), ki je poudaril zavedanje človečnosti. “Interniranci, ki so razorožili sovražnikovo vojsko na Rabu, svojim krvnikom niso sodili z maščevanjem, temveč mnogim celo pomagali pri vrnitvi v matične domovine. Vse to se na prvi pogled zdi nepredstavljivo, a ko pogledamo z distance, se zavemo, da je največja zmaga človeka v tem, da je ta kljub vojnim grozotam zmožen prekiniti zlo razčlovečenja,” je po navedbah sporočila za javnost dejal Baković.

Ob tem je poudaril pomen spomina na to, da mir, človekove pravice in človekovo dostojanstvo niso ne samoumevni ne trajni, da se je zanje treba boriti, jih ceniti in spoštovati na vsakem koraku, ob vsakem času. Govor je zaključil z besedami, da dogajanja v taborišču Kampor ne smemo pozabiti.

Predsednik taboriščnega odbora Rab Herman Janež ml. se je v imenu članov odbora zahvalil prebivalcem Raba in tamkajšnji občini, da vsa leta lepo skrbi za pokopališče ter da ohranjajo stike s preživelimi taboriščniki in njihovimi svojci. Z veseljem je tudi ugotavljal, da se je začela prepotrebna obnova spominskega parka.

Predsednik mestnega sveta Občine Rab Željko Dumičić je med drugim poudaril, je naloga občine tudi to, da posreduje sporočilo miru za prihodnje generacije, ki naj živijo v lepšem svetu, ki bo občutljiv na težave soljudi. O grozotah v koncentracijskem taborišču Kampor je spregovoril tudi Slavko Malnar, ki so ga kot petletnega otroka skupaj z družino fašisti zaprli v taborišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!