Smrt hrvaškega novinarja: “Desetkrat smo klicali bolnišnico, a ga niso sprejeli”

Koronavirus 06. Avg 202214:11 > 17:39
Vladimir Matijanić
N1

V 51. letu je umrl znani hrvaški novinar Vladimir Matijanić. Njegova smrt pa pri naših južnih sosedih odmeva predvsem zaradi neprimerne obravnave v splitski bolnišnici po okužbi s koronavirusom. Andrea Topić, novinarka in Matijanićeva partnerka, je v dolgem zapisu na Facebooku podrobno opisala pretresljive dogodke zadnjih dni in ur njegovega življenja.

Vladimir Matijanić je svoji partnerki Andrei Topić v torek, 2. avgusta, potožil, da se počuti slabo in da ima vročino. Po opravljenem hitrem testu na koronavirus je ta potrdil okužbo. Kmalu zatem sta se odpravila do urgentnega infekcijskega oddelka Kliničnega bolnišničnega centra Split, kjer je Matijanić zdravnikom pojasnil, da boleha za Sjögrenovim sindromom, ima bolezen pljuč in sum na še dve avtoimunski bolezni. Zaradi tega se tudi ni mogel cepiti proti covidu-19.

V splitski bolnici so mu povedali, da sicer obstaja zdravilo, ki ga dajejo tovrstnim bolnikom in preprečuje težji potek covida-19, a da ga trenutno nimajo na zalogi. Prav tako zdravila niso imeli v Kliniki za infekcijske bolezni Frana Mihaljevića, obstajala pa je možnost, da bi ga lahko imeli na zalogi v Dubrovniku, a je bil Matijanić prešibak za pot. Do zdravila ni prišel.

Zdravnica imunologinja mu je predpisala zdravilo Dekocortin za avtoimunske bolezni, Lekadol 500 za zniževanje telesne temperature, vitamin D in tablete za želodec, čeprav se, tako Topič, naj ne bi znebil nedavne okužbe z bakterijo Helicobakter. Nato se je njegovo zdravstveno stanje močno poslabšalo.

Bil je zelo šibak, težko je šel na stranišče, bil je napihnjen, da je lahko držal ravnotežje, se je moral oprijemati sten, utrudil se je v nekaj sekundah, razlaga njegova partnerka. “V dveh dneh smo najmanj desetkrat poklicali nujno medicinsko pomoč, da bi ga sprejeli v bolnišnico,” je še zapisala Topić. V bolnišnici so jima dejali, da Vladimir “ni imunsko oslabljen” in da so simptomi, ki jih navajata, normalni za potek covida-19, zato ni razloga, da bi ga sprejeli v bolnišnico.

A njegovo stanje se je še poslabšalo. Ni mogel jesti in piti, težko je stal, težko je sedel, težko je tudi ležal zaradi bolečin v mišicah. Začel je tudi izkašljevati gosto sluz, zato se je njegova partnerka ponovno odločila, da skuša poklicati nujno medicinsko pomoč, kjer pa so ji dejali, da ga bodo v bolnišnico sprejeli le, če bo imel težave z dihanjem. Po dolgem prepričevanju je v petek popoldne le prišla ekipa nujne medicinske pomoči, ki mu je dala injekcijo, a ga v bolnišnico niso prepeljali. “Ni potrebe, to so normalni simptomi. Naj pije veliko tekočine in je slane palčke,” je njihove besede povzela Topić.

Čez dve uri se je Vladimir začel dušiti, zato je znova poklicala nujno medicinsko pomoč. Ko so prišli, je bilo njegovo zdravstveno stanje že zelo slabo, nato je izgubil zavest. Več kot eno uro so ga oživljali, a mu ni bilo več pomoči. Tri dni po potrjeni okužbi s koronavirusom je umrl.

“Zakaj ga niso odpeljali v bolnišnico, ko pa smo jih cel dan rotili za to. Zakaj mu niso mogli dati tistega zdravila, ki bi mu lahko pomagalo,” se v zapisu sprašuje partnerica pokojnega novinarja.

Minister za zdravje Vili Beroš: “Uvedena bo preiskava smrti novinarja”

Dan po smrti Vladimirja Matijanića se je oglasil tudi zdravstveni minister Vili Beroš, ki je dejal, da bo od splitske bolnišnice zahteval popolno poročilo o vseh dejanjih in dodal, da bo uvedena inšpekcijska preiskava.

Vili Beroš
N1/Ivan Hrstić

Inšpekcija ministrstva za zdravje bo s pregledom zdravstvene dokumentacije in s pogovori z vsemi udeleženci ugotovila okoliščine njegove smrti. “Ugotoviti želimo, ali je bilo ukrepanje v skladu s predpisanimi postopki za zagotavljanje ustrezne zdravstvene pomoči pacientu”, je povedal minister za zdravje.

O morebitnem zdravilu, ki bi Matijaniću lahko morda rešilo življenje, pa je Vili Beroš povedal, da bodo zadevo temeljito preverili. “Obstaja določen postopek. Videti moramo, kakšno je bilo njegovo zdravstveno stanje in ali je zahtevalo uporabo določenega zdravila … Obstaja komisija, ki se ukvarja z analizo zdravil proti covidu. Trenutno je na voljo več različnih zdravil. Lahko obljubim, da bo vse preverjeno in raziskano,” je še povedal Beroš.

Časopis Slobodna Dalmacija je za komentar dogodka prosila tudi direktorja Zavoda za urgentno medicino Splitsko-dalmatinske županije Lea Luetića, ki je povedal, da objave o smrti Matijanića ni videl, saj se trenutno nahaja izven Splita. Luetić, sicer vidni član stranke HDZ je še poudaril, da je treba okoliščine smrti in dogajanje pred njo šele ugotoviti: “Vsak ima svojo izkušnjo. Nemogoče je, da se ne bi odzvali na klic, če bi ta nakazal kritično situacijo.”

“Umrl je naš najboljši novinar”

Pokojnemu novinarju so se poklonili tudi na portalu index.hr, za katerega je zadnja leta svojega življenja tudi pisal. “Umrl je Vladimir Matijanić, naš najboljši novinar. Nanj smo zelo ponosni,” so v članek o njegovi smrti zapisali njegovi sodelavci na index.hr.

Svojo novinarsko pot je začel pri časopisu Slobodna Dalmacija, nato pa jo je nadaljeval v legendarnem tedniku Feral Tribune, kasneje pa se je vrnil k Slobodni Dalmaciji. Tam je bil novinar in kasneje tudi urednik, v svojem delu pa je razkril številne afere. Bil je znan kot eden najboljših hrvaških preiskovalnih novinarjev.

Napisal je tudi knjigo o nekdanjem županu Splita Željku Kerumu z naslovom “Kerum in propad Splita”. Odkril in objavil je tudi podatke, da so deli doktorske naloge županskega kandidata Vice Mihanovića iz stranke HDZ plagiat. Maja pa je dobil nagrado Hrvaškega novinarskega društva za dosežke na področju spletnega novinarstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.