So navijači Crvene zvezde Ukrajince pošiljali v grob?

Svet 27. Feb 202222:15 > 02. Mar 2022 15:47 4 komentarji
Nova.rs

Začetek 166. "večnega derbija", tekme med Crveno zvezdo in Partizanom, je zaznamovala koreografija navijačev Zvezde, ki je povzročila veliko burnih odzivov.

V Beogradu je bil minuli teden odigran največji derbi med Crveno zvezdo in Partizanom. Delije, kot so se poimenovali najbolj goreči privrženci Crvene zvezde, so v trenutku, ko so nogometaši obeh ekip stopili na nogometno igrišče, na severni tribuni naredili koreografijo, ki je najprej prikazala prizor s pokopališča, nato pa se je na tribuni prikazal lik iz kultnega filma “Maratonci tečejo častni krog”. Pod sliko je bil tudi zapis “Dober večer.”

Navijači Zvezde pa so se na udaru javnosti znašli zaradi izbire barv, saj sta bili za ozadje prizora s pokopališča uporabljeni rumena in modra – barvi državne ukrajinske zastave. Marsikdo je tako sporočilo srbskih navijačev razumel kot politično sporočilo in komentar dogajanja v Ukrajini. V odziv so iz navijaške skupine rdeče-belih poslali posnetek iz filma, ki jim je služil kot navdih.

Kot so pojasnili, prizor iz filma nima nobene zveze z Ukrajino, kljub temu pa so mnogi med obema potegnili vzporednice ter pomislili, da gre za morbidno sporočilo, povezano z Ukrajino, predvsem zaradi barv koreografije in prikazanega pokopališča. Kot so dodali, so namreč s tem ciljali na navijače tekmecev, saj se je za privržence nogometnega kluba uveljavilo ime Grobari.

Kljub temu pa nekateri ostajajo skeptični, da je bilo to edino sporočilo navijaške koreografije, saj številni komentarji bralcev pod članki v srbskih medijih nakazujejo na to, da ne le prepoznajo sporočilo, namenjeno Ukrajini, temveč ga tudi podpirajo.

Spomnimo, srbski predsednik Aleksandar Vučić je v izjavi za javnost, ki jo je podal na drugi dan ruske invazije na Ukrajino, dejal, da Srbija v celoti podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, pa vendar zoper Rusijo ne namerava uvesti sankcij.  “V preteklih dneh smo poskušali zavzeti stališče do vprašanja krize v Ukrajini. Zavzemamo se za spoštovanje mednarodnega prava, saj to pomeni nadaljnjo krepitev našega položaja,” je dejal srbski predsednik in dodal, da je to najboljši način za zaščito Srbije,.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje