Sodišče preložilo sojenje Dodiku, saj se ta mudi na Madžarskem

Svet 21. Nov 202316:30 0 komentarjev
Milorad Dodik
Milorad Dodik (Foto: PROFIMEDIA)

Sodišče Bosne in Hercegovine je danes ugodilo prošnji obrambe predsednika bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milorada Dodika in na 6. december preložilo za sredo napovedano obravnavo na sojenju Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta.

Za preložitev obravnave je obramba prosila v ponedeljek zaradi že prej dogovorjenega obiska Milorada Dodika na Madžarskem, sodišče pa je prošnji danes ugodilo, ker gre za prej dogovorjeno obveznost, so za portal Radio Slobodna Evropa povedali na sodišču.

Dodiku in direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću sodijo zaradi nepriznavanja odločitev Christiana Schmidta. Dodiku zato, ker je 7. julija podpisal dva zakona, ki sta določala, da v Republiki Srbski ne izvajajo odločitev Schmidta in ustavnega sodišča BiH. Lukiću pa zato, ker je dan kasneje zakona objavil v uradnem listu entitete.

Schmidt je nato oba zakona razveljavil in uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih so kršitve ustavne ureditve države opredeljene kot kazniva dejanja. Na začetku sojenja 16. oktobra sta Dodik in Lukić dejala, da obtožnice ne razumeta. Sodišče je na tej podlagi ugotovilo, da sta se s tem izrekla za nedolžna.

V primeru obsodbe jima grozi od šest mesecev do pet let zapora in prepoved delovanja v vseh javnih ustanovah in podjetjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!