Sodnik med sojenjem zagrozil Trumpu, da ga bo vrgel iz sodne dvorane

Svet 18. Jan 202408:31 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Drugi dan sojenja proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi razžalitve kolumnistke E. Jean Carroll je potekalo v znamenju ognjevitega pogovora med Trumpom in sodnikom.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki se nadeja novega mandata, je včerajšnji dan znova preživel na zatožni klopi. Tam se je zagovarjal proti obtožbi razžalitve, ki jo je proti njemu vložila pisateljica in kolumnistka E. Jean Carroll. Zaradi domnevno žaljivih izjav iz leta 2019 od nekdanjega predsednika zahteva 10-milijonsko odškodnino.

Drugi dan sojenja je potekal v znamenju ognjevite izjave mnenj, zaradi katerih je sodnik Lewis Kaplan Trumpu zagrozil, da ga bo vrgel iz sodne dvorane. Nekdanji predsednik je namreč obtožbe in sodbo označil za “lov na čarovnice”, obenem pa kritiziral tudi pričanje Carroll, češ da ima slab spomin. Komentarji so sodnika zelo razjezili.

“Gospod Trump ima pravico biti prisoten. To pravico lahko izgubi, če bo motil proces in ne bo upošteval sodnih odredb,” je dejal z razdraženim glasom, poroča BBC. “Verjetno pa si, gospod Trump, celo želite, da bi vas poslal iz dvorane,” je dodal sodnik. Nekdanji predsednik mu ni ostal dolžan, in je cinično pripomnil: “To bi mi bilo všeč.” Kaplan je nato Trumpu jezno odvrnil, da se očitno v takšnih okoliščinah ni zmožen nadzorovati. Po tem naj bi se proces mirno nadaljeval.

To ni prva tožba Carroll proti Trumpu

Trenutno sojenje je drugo zaradi obrekovanja Caroll, ki jo je Trump pred leti spolno napadel. Sodni proces bo kratek, saj gre le za to, da porota določi, koliko mora Trump plačati kolumnistki, ki ji je iz istega razloga po predhodni odločitvi sodišča že dolžan pet milijonov dolarjev za žaljive izjave leta 2022.

Ker je sodišče že odločilo, da je bil Trump žaljiv, mora sedaj porota le še odmeriti odškodnino za podobno žaljive izjave, ki jih je izrekel leta 2019, ko je bil na položaju predsednika ZDA in ga glede na ustaljeno politiko pravosodnega ministrstva ZDA ni bilo mogoče tožiti. Med pričanjem je Carroll dejala, da se je za novo tožbo proti Trumpu odločila, ker so želi oprati ime, ki ji ga je Trump uničil s širjenjem laži. “Imam 50-letno kariero v novinarstvu, zdaj pa sem znana kot lažnivka, goljufinja in prevarantka.” Trump ji je večkrat grozil s smrtjo, posilstvom in jo žalil. Trumpovi odvetniki so jo včeraj na sodišču obtožili, da želi z novo tožbo le pridobiti več publicitete.

Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!