Nekaj ur po zmagi v Iowi že na zatožni klopi: začelo se je novo sojenje Trumpu

Svet 16. Jan 202421:38 1 komentar
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

V New Yorku se je začelo drugo sojenje proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi razžalitve kolumnistke E. Jean Carroll. Slednja zahteva 10-milijonsko odškodnino zaradi Trumpovih domnevno žaljivih izjav iz leta 2019, ko je zavračal obtožbe, da jo je spolno napadel. Sodišče ga je maja lani že spoznalo za krivega spolnega napada in obrekovanja kolumnistke. Sojenje bi moralo potekati hitro, saj mora porota, ki so jo izbrali danes, le odločiti o višini odškodnine.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je po zmagi na strankarskem zborovanju v Iowi danes v New Yorku udeležil začetka sodnega procesa, na katerem bo porota odločala o odškodnini zaradi obrekovanja kolumnistke E. Jean Carroll, poročajo ameriški mediji.

To je že drugo sojenje zaradi obrekovanja Carroll, ki jo je Trump pred leti spolno napadel. Sodni proces bo kratek, saj gre le za to, da porota določi, koliko mora Trump plačati kolumnistki, ki ji je iz istega razloga po predhodni odločitvi sodišča že dolžan pet milijonov dolarjev za žaljive izjave leta 2022. Ker je sodišče že odločilo, da je bil Trump žaljiv, mora sedaj porota le še odmeriti odškodnino za podobno žaljive izjave, ki jih je izrekel leta 2019, ko je bil na položaju predsednika ZDA in ga glede na ustaljeno politiko pravosodnega ministrstva ZDA ni bilo mogoče tožiti.

Sodnik v primeru Lewis Kaplan je pred začetkom tokratnega sojenja dejal, da ni treba predložiti novih dokazov glede vprašanja, ali je Carroll utrpela škodo. 80-letna upokojena kolumnistka zahteva deset milijonov dolarjev.

E. Jean Carroll ob prihodu na sodišče v New Yorku
E. Jean Carroll ob prihodu na sodišče v New Yorku (Foto: PROFIMEDIA)

Trump še vedno zanika, da bi prišlo do kakršnegakoli spolnega odnosa med njima, kaj šele prisilnega. Carroll je označil za lažnivko in duševno bolno. Carroll medtem trdi, da jo je Trump sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja po naključnem srečanju posilil v garderobi veleblagovnice Bergdorf Goodman na Manhattnu. Sodišče je maja lani Trumpa spoznalo krivega spolne zlorabe.

Trumpova odvetnica je sodnika danes spet skušala prepričati, da preloži začetek sojenja, ker se želi Trump v četrtek udeležiti pogreba svoje tašče Amalije Knavs na Floridi, sodnik pa ji je jezno odvrnil, da odločitve ne bo spreminjal in dodal, da Trumpu nihče ne brani odhoda na pogreb. Trumpu danes ni bilo treba biti na sodišču, vendar je vseeno prišel in spremljal izbiro porote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje