Spektakel nad avstralskim nebom: eksplozija modrozelenega meteorja (VIDEO)

Svet 21. Maj 202318:03 0 komentarjev
Letališče Carins
Letališče Carins

Nebo nad avstralsko zvezno državo Queensland je v soboto zvečer razsvetlil spektakularen meteor. Pred padcem je eksplodiral, pok pa se je slišal kar 500 kilometrov daleč.

Na severu avstralske zvezne države Queensland so bili v soboto zvečer, okoli 21.30 po lokalnem času, priče spektakularnemu padcu meteorja. Ta je eksplodiral, glasen pok pa se je slišal tudi 500 kilometrov daleč.

Žareči meteor je bil viden in slišan od Cairnsa na vzhodni obali do Normantona v zalivu Carpentaria, poroča Guardian. Posnetki, ki so zakrožili po spletu, prikazujejo ogromno modrozeleno žarečo kroglo, ki se je ob padanju čedalje bolj večala, nato pa eksplodirala in razsvetlila nebo.

Kot je za Guardian povedal astrofizik dr. Brad Tucker z Nacionalne univerze v Avstraliji, je bil meteor, ki je priletel v zemljino atmosfero, predvidoma velik od pol do enega metra, kar ga uvršča med manjše od povprečnih meteorjev. Potoval naj bi s hitrostjo okoli 150.000 km/h.

Zakaj je žarel v modrozeleni barvi

Večina meteorjev je iz kamnitega hondrita, da pa je ta žarel v modrozeleni barvi, je verjetno posledica pregrevanja železovih in nikljevih fragmentov ob razpadu kamnine, je za Guardian še povedal Tucker.

Ker je šlo v tem primeru za manjši meteor, ta tudi v primeru, če bi dosegel zemljino površje, ne bi povzročil kraterja. Prej bi namreč že preveč razpadel, je pojasnil Tucker.

Dodal je, da bi bilo skrb vzbujajoče predvsem, če bi v zemljino atmosfero priletel deset ali 20-metrski meteor. “Takšen pa bi lahko ob eksploziji povzročil veliko škodo,” meni Tucker.

Dogodki, kot so mu bili v Avstraliji priča sinoči, se sicer v povprečju zgodijo enkrat na mesec. Ker pa je večina Zemlje nenaseljene, se to pogosto zgodi na območjih, kjer jih ljudje niti ne morejo zaznati.

20-metrski meteor je leta 2013 padel na območju ruskega Čeljabinska. Strokovnjaki so takrat ugotovili, da je bila moč eksplozije podobna 500 kilotonam eksploziva TNT. Eksplozija je takrat povzročila škodo na več tisoč stavbah in infrastrukturi. Meteor Čeljabinska je na svojem vrhuncu žarel kar 30-krat močneje od sonca, zaradi česar so nekateri opazovalci, ki so bili od njega oddaljeni do 30 kilometrov, utrpeli tudi opekline na koži in očesni mrežnici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!