“Sramotno zapravljanje javnega denarja”: milijoni za portret britanskega kralja

Svet 17. Jan 202415:20 0 komentarjev
Karel III
Foto: PROFIMEDIA

Otočane razburja novica, da je britanska vlada namenila dobrih devet milijonov evrov za portrete kralja Karla III. Nasprotniki britanske monarhije so potezo vlade označili za sramotno zapravljanje javnega denarja.

Britanska vlada je lani namenila osem milijonov funtov oziroma približno 9,3 milijona evrov za shemo, v okviru katere naj bi javnim ustanovam – občinam, sodiščem, šolam, policiji ter gasilskim in reševalnim službam – brezplačno zagotovili portrete kralja Karla III.

“Številne javne ustanove po vsem Združenem kraljestvu so imele izobešene portrete kraljice Elizabete II., brezplačna ponudba novega uradnega portreta kralja Karla III. pa bo organizacijam omogočila nadaljevanje te tradicije,” je po poročanju britanskih medijev sporočila vlada Združenega kraljestva.

“S prihodom njegovega veličanstva se je začelo novo poglavje v naši nacionalni zgodbi,” je ob tem dejal namestnik predsednika vlade Oliver Dowden. “Upam, da bo čim več upravičenih ustanov želelo nadaljevati to ponosno britansko tradicijo in počastiti našega kralja,” je dodal.

Skupina Republika, ki nasprotuje britanski monarhiji, pa je to potezo vlade označila za sramotno zapravljanje denarja. “V času, ko večina lokalnih upravnih organov zvišuje davke in omejuje javne storitve, ko so šole in bolnišnice v težavah, je tudi en funt za to neumnost preveč,” je dejal vodja skupine Graham Smith.

“Vlada se moti, če misli, da ljudje želijo, da se njihov denar porablja za kraljeve portrete. Sredstva naj raje usmerijo tja, kjer so zares potrebna,” je dodal.

Britanske javne ustanove lahko za brezplačni portret kralja Karla III. zaprosijo do 2. februarja, dostavljeni pa bodo predvidoma do aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!