Množična pobuda za ukinitev srbskih resničnostnih šovov

Svet 06. Maj 202309:03 > 09:43 5 komentarjev
Zadruga
Željko Mitrović je lastnik televizije Pink, ki predvaja zloglasen resničnostni šov Zadruga. (NOVA.RS/FACEBOOK)

Gibanje Kreni-Promeni (Premakni-Spremeni, op. p) je sporočilo, da je v zadnjih 24 urah več kot 150.000 državljanov Srbije podpisalo peticijo za odvzem dovoljenja televizijskima postajama Pink in Happy TV za predvajanje resničnostnih šovov. Peticija je posledica dveh strelskih napadov, v katerih je v Srbiji umrlo 17 ljudi, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih.

Vodja kampanje tega gibanja Savo Manojlović je ocenil, da so institucije v Srbiji “zatajile”, saj se niso odzvale na 112 dopisov te iniciative, ki je že leta 2019 opozarjala na nujnost omejitev emisij resničnostnih šovov. V dopisih, na katere v štirih letih niso prejeli nobenega odgovora, so zahtevali tudi vzpostavitev polurnega kulturnega programa tako za otroke kot tudi za mladostnike.

Po dveh strelskih napadih v Srbiji, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih, so se namreč mnogi spraševali, kako je mogoče, da se je kaj takšnega zgodilo pri njih. Številni so opozarjali tudi na vpliv vsebin, ki jih imajo mladi na voljo v domačem okolju. Predvsem se je govorilo o resničnostnih šovih in televizijskih serijah, polnih nasilja. In to na televizijah z nacionalno frekvenco, med katerimi po “šund” vsebinah izstopata predvsem Pink TV in Happy TV.

“Nihče ne trdi, da so resničnostni šovi edini vzrok za to, kar se nam kot družbi danes dogaja, ampak kriminal, nasilje in prostitucija, ki se predstavljajo kot pozitivne vrednote, zagotovo ne vplivajo blagodejno na nas kot družbo,” je dejal Manojlović.

V Srbiji, kjer se nadaljuje tridnevno žalovanje, bodo danes pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo. Predsednik Aleksandar Vučić je o napadu pri Mladenovcu, v katerem je umrlo osem ljudi, dejal, da je šlo za “teroristično dejanje” in da “zlodej ne bo nikoli več ugledal luči sveta”, tj. da “ne bo prišel iz zapora”. Napovedal pa je tudi dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje