V Srbiji bodo uvedli obvezne teste na droge za starejše osnovnošolce in dijake

Svet 04. Maj 202319:52 0 komentarjev
Beograd streljanje
Profimedia

Srbska vlada je sprejela več ukrepov, ki naj bi preprečili ponovitev včerajšnje tragedije v Beogradu. Pravni strokovnjaki v Srbiji pa so po včerajšnjem nastopu srbskega predsednika Aleksandra Vučića kritični do objave osebnih, tudi zdravstvenih podatkov o duševnem zdravju 13-letnega napadalca, kot tudi podatkov o njegovih starših.

Po sredinem smrtonosnem napadu v osnovni šoli v Beogradu je srbska vlada sprejela več ukrepov, ki jih je po napadu napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Predlagala je dveletni moratorij na izdajo dovoljenj za kratko strelno orožje. V treh mesecih morajo opraviti revizijo izdanih dovoljenj, v šestih pa nadzor nad tem, kje lastniki hranijo orožje. Odredila je tudi pripravo predpisov za strelišča.

Pravosodnemu ministrstvu je naložila, da pripravi spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi določili kazensko odgovornost za osebe, ki omogočajo mladoletnim osebam dostop do orožja in jih učijo njegove uporabe. Predlagala mu je tudi, da preuči možnost za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let.

Ministrstvi za izobraževanje in zdravje pa morata v mesecu dni pripraviti predpise za uvedbo obveznih testov za droge v srednjih šolah in za zadnja dva razreda v osnovnih šolah. Rezultat toksikološke preiskave 13-letnega dečka, ki je ubil devet in ranil sedem ljudi, je bil sicer negativen. Preiskavo so opravili, da bi ugotovili, ali je bil v času, ko je zagrešil umore, pod vplivom psihoaktivnih substanc.

Vlada je tudi odločila, da bo v desetih dneh vzpostavila svet za preprečevanje vrstniškega nasilja in delovno skupino za varnost otrok na internetu. Ta bo preučila uvedbo prepovedi dostopa do spletnih strani z nasveti za izvedbo umorov ter nabavo mamil in strelnega orožja.

Obsodbe zaradi objave osebnih podatkov

Pravni strokovnjaki v Srbiji so bili po včerajšnjem nastopu predsednika Vučića in drugih predstavnikov oblasti kritični do objave osebnih, tudi zdravstvenih podatkov o duševnem zdravju 13-letnega napadalca, kot tudi podatkov o njegovih starših. Pričakujejo ukrepanje pristojnih.

Odvetnik Rodoljub Šabić je za N1 Beograd ocenil, da bi moralo tožilstvo po uradni dolžnosti ugotoviti, kdo je predsedniku posredoval te osebne podatke, saj gre za kršenje zakonov o pacientovih pravicah in o zaščiti osebnih podatkov. Izpostavil je, da so po zakonu o pacientovih pravicah podatki o zdravstvenem stanju osebe ob zdravniku dostopni drugim osebam samo na podlagi odločitve sodišča.

Kot nesprejemljivo je poudaril tudi dejstvo, da je načelnik beograjske policije Veselin Milić na izredni novinarski konferenci objavil polno imena mladoletnega storilca, kot tudi datum njegovega rojstva. Po besedah Šabića namreč policija v težjih primerih, tudi ko gre za odrasle storilce, objavlja samo inicialke.

Tudi profesorica prava na Univerzi Union in poslanka opozicijskega gibanja Ne davimo Beograd Jelena Jerinić je izpostavila, da je Vučić objavil številne podatke iz preiskave, kot tudi osebne in zaščitene zdravstvene podatke 13-letnika in njegove družine. To je nezakonito, zato bi se pristojni organi morali odzvati, je poročal portal srbskega časnika Danas. Predlog Vučića za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let je kritizirala kot “populističen ukrep, s katerim se krivda za tovrstne dogodke vali na mladoletne storilce in njihove družine, ne da bi preučili sistemske probleme in odgovorne v sistemu”.

Poudarila je še, da bi Srbija kot podpisnica konvencije o pravicah otrok morala slediti priporočilom odbora za pravic otrok, ki je leta 2019 izpostavil, da kazenske odgovornosti ne gre uveljavljati za mlajše od 14 let. Predlagal je celo dvig na 15 ali 16 let. Pozvala je k razpravi v parlamentu o napadu v šoli in vzrokih zanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!