Na shodu v Kosovski Mitrovici protestiralo več tisoč kosovskih Srbov

Svet 06. Nov 202209:18 > 16:12 0 komentarjev
protest, kosovks mitrovica
REUTERS/Laura Hasani

Po sobotnem izstopu srbskih predstavnikov iz kosovskih institucij je danes v Kosovski Mitrovici potekal napovedani protestni shod, ki se ga je udeležilo več tisoč kosovskih Srbov. Protestni shod je po poročanju srbskih medijev minil mirno in je že zaključen. K umirjanju strasti, ki so se med Beogradom in Prištino razvnele zaradi novih pravil pri registrskih tablicah, so znova pozvali tudi visoki predstavniki EU.

Ob novih napetostih med Srbijo in Kosovom zaradi avtomobilskih tablic je na severu Kosovske Mitrovice potekal protest, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč kosovskih Srbov. Udeleženci so obtožili EU, da ne spoštuje bruseljskega sporazuma, in podprli srbske predstavnike, ki so izstopili iz kosovskih institucij, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Shod je potekal po sobotni odločitvi kosovskih Srbov, da zapustijo vse kosovske institucije. Odstope so tak podali župani štirih večinsko srbskih občin, poslanci, sodniki, tožilci, administrativno osebje. Svoje uniforme pa so kar pred kamerami slekli celo policisti, kar so prisotni pozdravili z bučnim aplavzom. Danes pa je odpoved dalo tudi 300 srbskih pripadnikov kosovske policije, poroča N1 Beograd.

Odločitev za protestni odhod je sprožila uredba, ki jo je sprejela kosovska vlada in v skladu s katero morajo Srbi na severu Kosova do konca aprila zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi tablicami. Tako srbsko prebivalstvo na severu Kosova kot državni vrh v Beogradu novim registracijskim pravilom ostro nasprotujeta.

Shod, ki je potekal mirno, se je s pesmijo “To je Srbija” končal po približno eni uri, poročajo srbski mediji. Kosovski Srbi so na protestnem shodu sporočili, da je Kosovo del Srbije in da se ne bodo vrnili v institucije, dokler Priština ne bo začela spoštovati bruseljskega sporazuma, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Srbi (…) zahtevajo, da se izpolnijo zaveze, ki so bile dogovorjene v Bruslju, in da Priština umakne enostransko odločitev o preregistraciji vozil ter vzpostavi Skupnost srbskih občin,” je sporočil predsednik Srbske liste Goran Rakić.

V skladu z bruseljskim sporazumom naj bi Priština vzpostavila Skupnost srbskih občin, kar Beograd zahteva že od sklenitve sporazuma v okviru dialoga pod okriljem EU, Priština pa tega ne stori, ker skupnosti ne želi dati izvršne oblasti.

Predstavniki EU pozivajo k umiritvi napetosti

Zadnji dogodki v odnosih med Kosovom in Srbijo ogrožajo leta trdega dela in dosežke v okviru dialoga med Beogradom in Prištino ob podpori EU ter ovirajo varnostne razmere v regiji in širše, je po telefonskem pogovoru z Aleksandrom Vučićem in Albinom Kurtijem sporočil Josep Borrell.

“Srbijo in predstavnike kosovskih Srbov pozivamo, naj spoštujejo svoje obveznosti (…) in se vrnejo v institucije Kosova, kjer bodo opravljali svoje naloge, vključno s policijo, sodstvom in lokalnimi upravami,” je sporočil Borrell.

EU je obenem ponovno pozvala oblasti na Kosovu k spoštovanju svojih obveznosti in prekinitvi vseh postopkov, ki so jih uvedli proti imetnikom starih registrskih tablic. Kot je dodal Borrell, EU poziva Kosovo, naj nemudoma začne z ukrepi za ustanovitev združenja občin srbske večine, saj nadaljnje neizvajanje te obveznosti spodkopava načelo pravne države ter škodi ugledu in verodostojnosti Kosova.

Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je že v soboto sporočil, da “računa na odgovorno ravnanje” obeh strani za ohranitev stabilnosti v času novih napetosti na Kosovu, o katerih je Beograd obvestil že Moskvo in Peking. V Washingtonu pa so Srbijo opozorili, naj ravna “odgovorno”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!